Χωρίς δωρεάν γιατρούς και φάρμακα, στο κενό η έκκληση Λυκουρέντζου

Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012   

Της Βάσως Καλυβιώτη

«Οδύσσεια» από τη Δευτέρα για τους ασφαλισμένους

Ο πόλεμος στον χώρο της Υγείας μόλις άρχισε! Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακοποιοί στρέφονται ανοικτά κατά του Οργανισμού, με αφορμή τα τεράστια χρέη που έχουν κυριολεκτικά «στραγγαλίσει» και τους δύο κλάδους.

Παρά τη σχετική έκκληση που απεύθυνε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προς τους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, από τη Δευτέρα οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς το κόστος των φαρμάκων τους, καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν πανελλαδικά -και χωρίς εξαιρέσεις- στην αναστολή της πίστωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κανένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα δίνεται με το ποσοστό συμμετοχής, ενώ ακόμη και οι χρόνια πάσχοντες θα κληθούν, για όσο διάστημα διαρκέσει η κινητοποίηση, να πληρώνουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό τις θεραπείες τους. Τα ποσά που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχονται για τον Ιούνιο στα 167 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δαπάνη του Ιουλίου φαίνεται πως ξέφυγε αρκετά, λόγω της κινητοποίησης που είχαν κάνει και πάλι τα φαρμακεία τον Ιούνιο, και υπολογίζεται σε πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπροσθέτως, από το 2011, ο Οργανισμός οφείλει στα φαρμακεία άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις νέες αιματηρές περικοπές, υπολογίζεται πως η δημόσια χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 195 εκατ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που το έλλειμμα του Οργανισμού για το 2012 εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλέον θα πληρώνουν στο ακέραιο την τιμή των φαρμάκων τους, προκειμένου να εισπράξουν από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ το αντίτιμο, θα πρέπει να προσκομίσουν την πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρισης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου (ηλεκτρονικές συνταγές ΗΔΙΚΑ και Οίκου Ναύτου και οι χειρόγραφες συνταγές ενιαίου συνταγολογίου). Επίσης, θα πρέπει να προσκομιστούν οι αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, η απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο και, όπου απαιτείται, να υπάρχει και η έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό. 

Επισχέσεις και οι γιατροί

Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου αρχίζει και η επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για πενθήμερη επίσχεση εργασίας. Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν πλέον την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους, τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς και τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα εργαστήρια. Επίσης, κρίνονται αναγκαία τα μέτρα της απευθείας χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, της δημιουργίας Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των 570.000.000 ευρώ των παλαιοτέρων οφειλών του Οργανισμού προς τους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου προχωρεί σε αναστολή της σύμβασής τους με τον Οργανισμό, ενώ ο ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε τους γιατρούς με διακοπή της σύμβασης σε περίπτωση άρνησης παροχής των υπηρεσιών τους ή αποδοχής χρημάτων απευθείας από τους ασφαλισμένους.

Ο διαπραγματευτής απέτρεψε την αυτοκτονία

Η αστραπιαία κίνηση του διαπραγματευτή της Αστυνομίας να την αρπάξει από τα πόδια και να την τραβήξει προς τα μέσα έδωσε αίσιο τέλος στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες το πρωί επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Ο λόγος για 50χρονη Αθίγγανη, η οποία στις 11:20 ανέβηκε στην ταράτσα οκταώροφου κτιρίου και επί 3,5 ώρες απειλούσε να πηδήσει στο κενό, διαμαρτυρόμενη με αυτόν τον τρόπο για την άδικη -όπως ισχυρίζεται- φυλάκιση του 22χρονου γιου της, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ενώ για την ίδια υπόθεση έχει προφυλακιστεί και ο μεγαλύτερος γιος της. Το φονικό έγινε στις 29 Οκτωβρίου του 2011 στο Ζεφύρι, όταν Αθίγγανοι είχαν έρθει στα χέρια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός ανθρώπου.