Η Ελλάδα προσφέρεται για ξέπλυμα χρήματος

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012   

του Μιχάλη Μένικου

«Πλυντήριο» 400 δισ. ευρώ

Το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Global Financial Integrity κοινοποίησε στοιχεία έρευνάς του, που λένε ότι η Ελλάδα προσφέρεται σε περίοδο κρίσης για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο γίνεται μέσω εξαγωγής κεφαλαίων αλλά και παράνομης δανειοδότησης από το εξωτερικό, με συνολικό τζίρο που ξεπερνάει τα 400 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια από την Ελλάδα μεταφέρθηκαν παράνομα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό σχεδόν 207 δισ. ευρώ, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τα στοιχεία του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Global Financial Integrity με έδρα την Ουάσινγκτον. Το ποσά αυτό αφορά προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, που είτε αποκτήθηκαν μέσω της μη πληρωμής φόρων είτε πρόκειται για υποθέσεις διαφθοράς ή είναι προϊόντα οικονομικού εγκλήματος, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Κέντρου, Ράιμουντ Μπέικερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», και σχολιάζει: «Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία».

Ροές

Σύμφωνα, επίσης, με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Κέντρου, στο διάστημα 2010-2011 ο όγκος των παράνομων χρηματικών ροών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα έφθασε περίπου τα 200 δισ. ευρώ, (90 δισ. το 2010 και περίπου 110 δισ. μέσα στο 2011). Τα χρήματα αυτά αντικατέστησαν τα δάνεια, τα οποία αρνιόντουσαν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει ο Ράιμουντ Μπέικερ στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό και εξηγεί: «Κατά τις περιόδους κρίσης για τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες γίνεται πιο δύσκολο να πάρουν δάνεια και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημά τους με μη νόμιμο τρόπο».

Κατά την άποψή του, η κρίση στην Ελλάδα μοιάζει να έχει δημιουργηθεί για να γίνει ξέπλυμα χρήματος. Αδιαφανείς επενδυτές αγοράζουν ακίνητη περιουσία σε συμφέρουσες τιμές, ελπίζοντας «ότι ύστερα από 15 χρόνια η αξία της θα αυξηθεί σημαντικά», θεωρεί ο Μπέικερ, ο οποίος αναφέρει ακόμη πως η Ελλάδα είχε ήδη, πριν από την κρίση, τη δεύτερη, μετά το Μεξικό, μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ.

Share