Πρόταση-σοκ …της Τρόικας για φόρο από το πρώτο ευρώ

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012   

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο είχε στις αποσκευές της η Τρόικα. Μάλιστα, φρόντισε να διοχετευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα αλλά και λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 
Τέλος όλες οι φοροελαφρύνσεις!
 
Αν υιοθετηθεί η πρόταση, η κατά μέσο όρο επιβάρυνση θα ανέλθει στα 900 ευρώ

 

«Πήραν φόρα οι δανειστές και δεν σταματούν», τόνιζαν στην αντιπολίτευση, ενώ αμηχανία είχαμε στην κυβέρνηση.

Κερασάκι αυτήν τη φορά στην τούρτα των μέτρων που η Τρόικα προτείνει είναι «η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και η αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατά ανώτατο όριο 2.160 ευρώ»!

Η είδηση αυτή, που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την άφιξη της Τρόικας, μιλά για ακόμη «τέσσερα φορολογικά κλιμάκια, από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διάφορων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους».

 

Κλιμάκια

 

Ουσιαστικά, με την πρότασή της αυτή η Τρόικα προτείνει «τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων και αυξάνει τον φόρο σε όλους τους Έλληνες κατά 900 ευρώ περίπου!», λέει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

Η πρόταση κάνει λόγο και για τα κλιμάκια, που θα είναι τρία ή τέσσερα:

– 0-22.000 ευρώ, συντελεστής 18%.

– 22.001-45.000 ευρώ, συντελεστής 35%.

– 45.001-100.000 ευρώ, συντελεστής 40%.

– Πάνω από 100.001 ευρώ. συντελεστής 45%.

Ως προς το αφορολόγητο, αναφέρει την πλήρη κατάργηση και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο έως και 2.160 ευρώ με δικαιολογητικά.

Ακόμη, ζητεί την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, όπως ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τη μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά, την κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, την πλήρη κατάργηση των φοροελαφρύνσεων σε αναπήρους με ποσοστό άνω του 67% αναπηρία, στα θύματα πολέμου, στους τυφλούς και στους νεφροπαθείς. Επίσης, την κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους, την αύξηση των ανώτατων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ, την αύξηση του φόρου των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 20%, στην επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και την κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

 

Μέτρα

 

Όλα αυτά, τη στιγμή που στο πακέτο των μέτρων που πρότεινε στην Τρόικα η κυβέρνηση περιλαμβάνονται: 1) Μείωση μισθών ειδικών μισθολογίων έως 35%. 2) Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ. 3) Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. 4) Μείωση 22%-35% του Εφάπαξ. 5) Πρόωρη συνταξιοδότηση – εργασιακή εφεδρεία σε 150.000 Έλληνες. 6) Αύξηση εισιτηρίων 25%. 7) Αύξηση εισφορών ΟΑΕΕ – ΟΓΑ. 8) Κατάργηση Δώρων και επιδόματος αδείας σε όλες τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και όλων των άλλων Ταμείων. 9) Πλαφόν στις συντάξεις ή και διακοπή της δεύτερης ή τρίτης σύνταξης. 10) Περικοπή 30 ευρώ σε συνταξιούχους του ΟΓΑ. 11) Περικοπές στα επιδόματα. 12) Αύξηση του ορίου ηλικίας για κατώτατη σύνταξη από 4.500 στα 6.000 ένσημα. 13) Μείωση συντάξεων ανύπαντρων θυγατέρων με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ. 14) Περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων. 15) Κατάργηση εποχικών επιδομάτων και περικοπή του ΕΚΑΣ. 16) Εισιτήριο στα νοσοκομεία.

Οικονομικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η Τρόικα θα πιέσει για σειρά και άλλων αλλαγών, που θα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

 

 

Ξεκαθαρίζει το εύρος των ζητούμενων αλλαγών στα εργασιακά

 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εργασίας, εν όψει της συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για αύριο με τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν απαιτήσεις που σχετίζονται με επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά. Ήδη, μια πρώτη γεύση από τις απαιτήσεις των δανειστών μας είχε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, λαμβάνοντας ενημέρωση από τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στο τραπέζι της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εργασίας με το κλιμάκιο της Τρόικας αναμένεται να μπει το e-mail που έστειλαν προ ημερών στο υπουργείο οι ελεγκτές και στο οποίο εμφανίζονται να θέτουν ζήτημα παρεμβάσεων στις αποζημιώσεις αλλά και στη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης. Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, η Τρόικα θέτει ζήτημα περαιτέρω περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης, ο οποίος σήμερα φτάνει τους 6 μήνες για κάποιον που δουλεύει για τον ίδιο εργοδότη πάνω από 20 χρόνια. Το υπουργείο Εργασίας θα επισημάνει ότι το μέτρο ούτως ή άλλως δεν εφαρμόστηκε στην αγορά.

Μετά τις συστάσεις της Τρόικας, προκειμένου να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται στη νομοθέτηση του υφιστάμενου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου προσδιορισμού.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ενεργότερο ρόλο της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν στη διαδικασία, καθώς στο πλαίσιο της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα προτείνουν, π.χ., το εύρος διακύμανσης του κατώτατου, ενώ θα συνυπολογίζονται και μακροοικονομικοί παράγοντες.

 

Ευελιξία

 

Οι ελεγκτές αναμένεται να εγείρουν θέμα ενίσχυσης της ευελιξίας στη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, ζητώντας αύξηση των ημερών εργασίας σε 6, κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή βαρδιών και αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

Γεγονός είναι ότι στις πρώτες διερευνητικές επαφές των στελεχών του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, που θα ξεκινήσουν από σήμερα, θα αποσαφηνιστούν τόσο το εύρος των ζητούμενων αλλαγών όσο και ο χρόνος της διαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει, μέχρις ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να παρουσιάσει τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε θέμα χωριστά. «Είναι πολύ πρώιμο να μιλάμε για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας, πάντως, ότι «εάν το θέμα τεθεί επιτακτικά από την Τρόικα, δεν θα αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν».

Share