Η κρίση μειώνει συνεχώς τα ζευγάρια που παντρεύονται

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012   

Της Άννας Καραβοκύρη

Μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει το θρησκευτικό μυστήριο, το οποίο είναι και πιο πολυδάπανο
Αν πριν από μία τριετία η απόφαση να προχωρήσει ένα ζευγάρι «εις γάμου κοινωνία» θεωρείτο μεγάλη, σήμερα, με τα νέα οικονομικά δεδομένα και την οικονομική κρίση να μαστίζει την κοινωνία, έχει γίνει σχεδόν απαγορευτική, δημιουργώντας μια γενιά φτωχών ανύπαντρων.
 
Το Μνημόνιο κάνει το γάμο… μνημόσυνο

Μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει το θρησκευτικό μυστήριο, το οποίο είναι και πιο πολυδάπανο

 

Η ανεργία, η μείωση των μισθών, το αυξημένο κόστος ζωής και η ανασφάλεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση αποθαρρύνουν ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια από τη δημιουργία της δική τους οικογένειας. Όμως, ακόμη και όσοι τολμούν να κάνουν το «μεγάλο βήμα» αποφεύγουν τις υπερφορτωμένες τελετές, με τους εκατοντάδες καλεσμένους και τα πλούσια τραπέζια, εξαιτίας του δυσβάσταχτου, πλέον, κόστους. Οι ακριβές μπομπονιέρες και οι εξεζητημένοι στολισμοί των ναών έχουν καταργηθεί, ενώ το κριτήριο του χαμηλού κόστους οδηγεί τους περισσότερους νέους στο δημαρχείο για την ένωση με τα δεσμά του γάμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, τα τρία τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτωτική τάση στο σύνολο των τελεσθέντων γάμων. Ωστόσο, οι πολιτικοί γάμοι φαίνεται, ήδη από το 2007, να κερδίζουν έδαφος έναντι των θρησκευτικών, εξαιτίας του μειωμένου κόστους τους. Συγκεκριμένα, το 2010 και το 2011 υπήρξε μια μείωση των τελεσθέντων γάμων κατά 21,5%, με το ποσοστό για τους θρησκευτικούς να αγγίζει το 27,8%, ενώ για τους πολιτικούς μόλις το 6,7%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του α’ επταμήνου του τρέχοντος έτους, οι γάμοι είναι μειωμένοι κατά 20% και τα διαζύγια αυξημένα κατά 18%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2010, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς παρατηρείται αύξηση των πολιτικών γάμων κατά 15% σε σύγκριση με το 2011 και κατά 20% σε σύγκριση με το 2010.

Το 2007, την περίοδο ακόμη των… παχέων αγελάδων στην Ελλάδα, επί των τελεσθέντων γάμων, το 80,3% ήταν θρησκευτικοί και το 19,7% ήταν πολιτικοί, ενώ το 2011 τα ποσοστά άγγιξαν αντίστοιχα το 64,6% και το 35,4%. Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, Εύα Κοντοσταθάκου, ένας πολιτικός γάμος αποτελεί μια οικονομική λύση που απαλλάσσει τα ζευγάρια από τα πολλά έξοδα και τις υπερβολικές προετοιμασίες. «Μόνο σε έναν από τους δέκα γάμους που τελούνται στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας μοιράζει το νιόπαντρο ζευγάρι μπομπονιέρες, ενώ απουσιάζουν σχεδόν πάντα τα γλυκά και τα νυφικά. Επίσης, από τους δέκα πολιτικούς γάμους που τελούνται, μόνο οι δύο με τρεις έχουν πολλούς καλεσμένους, ενώ οι τέσσερις στους δέκα γίνονται με την παρουσία μόνο των απαραίτητων μαρτύρων», δηλώνει η ίδια.

 

Το κόστος

 

Όμως, ακόμη και όσοι αποφασίσουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας επιλέγουν μια ιδιαίτερα λιτή και προπάντων οικονομική τελετή. Τα γραφεία διοργάνωσης γάμων έχουν ελκυστικά πακέτα προσφορών, από τις μπομπονιέρες και το νυφικό έως τον στολισμό της δεξίωσης και το γαμήλιο ταξίδι. «Εννέα στους δέκα που μας επισκέπτονται ζητάνε να επιλέξουν την τελετή με βάση το κόστος», δηλώνει η υπεύθυνη του γραφείου διοργάνωσης γάμων «Ζαροκώστα», τονίζοντας ότι ακόμη και αν επιλέξουν κάποιο πακέτο προσφορών «ζητάνε να τους κάνουμε περαιτέρω έκπτωση». Ο ανθοστολισμός κυμαίνεται από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με το τι θα επιλέξει το ζευγάρι. Το νυφικό κοστίζει από650 έως 1.300 ευρώ εάν πρόκειται για ενοικίαση και από1.300 και πάνω αν πρόκειται για αγορά. Οι τιμές για γαμπριάτικο κοστούμι ξεκινούν από τα 250 ευρώ. Οι τιμές για τα προσκλητήρια των καλεσμένων ξεκινούν από 0,80 ευρώ το ένα.Οι πιο απλές μπομπονιέρες κοστίζουν από 70 λεπτά και, όσο περισσότερα χαρακτηριστικά έχουν ή είναι κατασκευασμένες από καλύτερα και πρωτότυπα υλικά, μπορεί να φτάσουν και στα 4-5 ευρώ ανά μπομπονιέρα.Τα νυφικά χτενίσματα ξεκινούν από 300 ευρώ και το μακιγιάζ από 150 ευρώ. Όσον αφορά τη γαμήλια δεξίωση, οι τιμές στις αίθουσες εκδηλώσεων για κάθε 100 άτομα με μενού ανέρχονται στα 4.000 ευρώ. Η βιντεοσκόπηση και οι φωτογραφίες κοστίζουν στους νεόνυμφους από 500 ευρώ και άνω.

 

Το συμβόλαιο συμβίωσης κερδίζει συνέχεια έδαφος εξ ανάγκης

 

Την πιο οικονομική λύση για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου αποτελεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Πρόκειται για έννομη μορφή οργάνωσης κοινής ζωής, εναλλακτική του γάμου, ενώ, στην ουσία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή συμβολαιογραφική πράξη, που καταχωρείται στο ληξιαρχείο. Ωστόσο, με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι στην υπογραφή του.

Από τη θέσπισή του το 2008 έως το 2011, μόλις 104 ζευγάρια το έχουν επιλέξει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αναλυτικά, τα ζευγάρια που επέλεξαν το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ζουν στην Αθήνα σε ποσοστό 50%, σε περίπου 10% στη Θεσσαλονίκη και 5% στον Πειραιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ληξιαρχείου Αθηνών, τα σύμφωνα συμβίωσης το 2009 ήταν 34, σε αντίθεση με τους 1.369 θρησκευτικούς και τους 604 πολιτικούς γάμους. Το 2010, τα σύμφωνα ανήλθαν σε 46, έναντι των 1.540 θρησκευτικών και 672 πολιτικών γάμων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα σύμφωνα που κατατέθηκαν ήταν μόλις 17, σε σχέση με τους 535 θρησκευτικούς και 355 πολιτικούς γάμους. Κατά κύριο λόγο, ο θεσμός του συμφώνου συμβίωσης κατοχυρώνει περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα που θα αποκτηθούν από τους συνάπτοντες, καθώς είναι ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου, χωρίς να έχει ισχύ σε φορολογικά, εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα και, ως εκ τούτου, είναι υποδεέστερος της ικανότητας παραγωγής έννομων δικαιωμάτων, που ορίζει ο κανονικός γάμος.

Ωστόσο καλύπτει, όπως και στον γάμο, το θέμα της γονικής μέριμνας του παιδιού που θα γεννηθεί κατά τη διάρκεια του συμφώνου ή 300 μέρες πριν από τη λύση του. Ομοίως ορίζει και τεκμήριο πατρότητας, όπως επίσης ορίζει και το επώνυμο του παιδιού, το οποίο είτε είναι σύνθετο (και των δύο γονιών), αν δεν έχει περιληφθεί στο σύμφωνο, είτε είναι συμφωνημένο, με κοινή και αμετάκλητη δήλωση των γονέων και περιλαμβάνεται σε αυτό.