Κλείνει το Σικιαρίδειο

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012   

Παναγιώτης Σουρέλης

«Λουκέτο» στη ζωή 200 παιδιών με ειδικές ανάγκες βάζει το κράτος, που κόβει τον «ομφάλιο λώρο» της χρηματοδότησης με το Σικιαρίδειο ίδρυμα, οδηγώντας το στην αναστολή της λειτουργίας του έπειτα από 70 χρόνια.
 
Στον δρόμο 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες

 

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων ηλικίας από 5 έως 21 ετών με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Εδρεύει στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 18 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια των παιδιών, τα γραφεία της διοίκησης, ένα θερμοκήπιο, ένα φυτώριο και γήπεδα αθλοπαιδιών. Είναι Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται και επιδοτείται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών και από δωρεές.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η κρατική επιχορήγηση ήταν ελλιπής και μειωμένη. Από το 1.970.047 ευρώ το 2010 έπεσε στο 1.870.529 ευρώ το 2011 και στο 1.733.000 το 2010. Παρά τις δυσκολίες, το ίδρυμα μπόρεσε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια αναλώνοντας κεφάλαιο που προερχόταν από περιουσία των δωρητών και όχι του ελληνικού Δημοσίου, κεφάλαιο το οποίο πλέον εξαντλείται. Μάλιστα, φέτος έλαβε μόλις το 8% της προϋπολογισθείσας κρατικής επιχορήγησης, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Η κραυγή αγωνίας των γονιών εκατοντάδων παιδιών με ειδικές ανάγκες δεν εισακούσθηκε από τα κυβερνητικά ώτα και το αίτημα για άμεση καταβολή της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης δεν απέδωσε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Στο όνομα των περικοπών, το κράτος «κόβει» και τη ζωή εκατοντάδων παιδιών με σοβαρά νοητικά προβλήματα. Στο Σικιαρίδειο είχαν καταφέρει να κοινωνικοποιηθούν και να αποκτήσουν μαθησιακές γνώσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία, καθώς ελάχιστα είναι αυτά που έχουν τις υποδομές για να δεχθούν βαριά περιστατικά.

Η διοίκηση του Σικιαρίδειου, με μια δραματική ανακοίνωση, ενημέρωσε τους γονείς και τους αρμόδιους φορείς ότι είναι αναγκασμένη να αναστείλει τη λειτουργία του και να κλείσει τις εγκαταστάσεις. «Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας, τα οποία είναι τα τελευταία που ευθύνονται για τις κρατούσες οικονομικές συγκυρίες και τη διαπιστούμενη κρατική ολιγωρία». Η ανακοίνωση εστάλη προς τους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, ενώ κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όλοι ελπίζουν να επαναληφθεί η ιστορία με το Άσυλο Ανιάτων,η λειτουργία του οποίου εξασφαλίστηκε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

 

«Ταφόπλακα» οι περικοπές

για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

 

Με τα αναπηρικά καροτσάκια και το βοηθητικό μπαστούνι, παραπληγικοί και τυφλοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδομάτων τους που προωθεί, όπως λένε, η κυβέρνηση. Χαρακτήρισαν κυριολεκτικά «ταφόπλακα» για τη ζωή τους τα φημολογούμενα μέτρα, καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα και να ακολουθήσουν τις απαραίτητες για αυτούς θεραπείες.

Οι επιτροπές των αναπήρων και των τυφλών ζήτησαν την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ του 2009 ύψος και κάλεσαν σε αγώνα μέχρι τέλους. Τα προεδρεία των οργανώσεων, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η οποία ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου. Προχώρησαν σε εικοσάλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου και αποχώρησαν, δίνοντας νέο ραντεβού -πέραν της συνάντησης με τον υπουργό- στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται για τις 27 Σεπτεμβρίου.