Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012   

Β.Καλ.

Με τα αναπηρικά καροτσάκια και το βοηθητικό μπαστούνι, παραπληγικοί και τυφλοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδομάτων τους που προωθεί, όπως λένε, η κυβέρνηση.
 
Φ. Σκοπούλη: Πρώτα θα φύγει η Τρόικα και μετά συζητάμε για χρήματα

 

«Λεφτά δεν υπάρχουν, να φύγει πρώτα η Tρόικα και βλέπουμε…». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη στα μέλη και στους εργαζόμενους του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως μαζί της, μετά τον ορατό πλέον κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο οι 1.600 ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα. Ήδη, στις 206 μονάδες που φιλοξενούν όσους αποασυλοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια δεν υπάρχει φαγητό, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δεν έχουν εξοφληθεί, ενώ οι 3.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες.

Σε πολλά σημεία της Αθήνας, όπως στο μετρό, αλλά και σε κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ασθενείς και να επαιτούν ή να περιφέρονται άσκοπα, αδιαφορώντας για τη φαρμακευτική αγωγή τους ή για την παραμονή τους σε κάποια από τα σπίτια που μέχρι πρόσφατα τους φιλοξενούσαν.  

Η υφυπουργός επικαλέστηκε ότι κάποιες από τις δομές υπολειτουργούν, ενώ, όπως είπε, «οι φορείς οργανώνουν τις δομές εντελώς ανεξέλεγκτα και δεν μπορούν να αξιολογηθούν, γιατί διαπλέκονται με τους φορείς αξιολόγησης και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας αδυνατεί να εποπτεύσει το διαχειριστικό και νομοθετικό πλαίσιο»! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «Αργώ», Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, «από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια αναζήτησης χρηματοδότησης από τον Φεβρουάριο 2012. Κατέστη σαφές ότι η ευθύνη για τα προβλήματα ανήκει στους φορείς, τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία απλώς περιμένει την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη χρεοκοπία της»!

  Το Δίκτυο έχει ήδη ανακοινώσει πως, αν δεν εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι φορείς θα μεταβιβάσουν την ευθύνη λειτουργίας των μονάδων στο ΥΥΚΑ, ενώ οι εργαζόμενοι ξεκινούν επίσχεση εργασίας από την 1η Οκτωβρίου. Το όλο θέμα αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.