«Ξαφνικός θάνατος» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012   

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Οι μισοί σχεδόν ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές σε ΟΑΕΕ-ΟΓΑ και οι άλλοι μισοί τους φόρους, λόγω ύφεσης!
 
Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

 

Ένας σούπερ ασφαλιστικός και φορολογικός γίγαντας, εφάμιλλος του κράτους, έρχεται από το 2013, εξέλιξη που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο είσπραξης όλων των εισφορών.

H εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα ήταν σαφής: «Θέλουμε να γνωρίζουμε την πλήρη κατάσταση όλων των Ελλήνων σε φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο… Πρόθεσή μας, να γνωρίζει κάθε στιγμή το κράτος τι οφείλουν όλοι!». Τι σημαίνει αυτό;

1) Το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή διαζευκτικά κάθε οφειλή μας προς αυτό.

2) Θα μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή κατάσχεσης, σε όσους οφείλουν.

3) Θα έχει τη δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης.

4) Θα μπορεί να διασταυρώσει έσοδα, εισοδήματα και οφειλές.

Πλέον, υπουργείο Εργασίας και ΔΝΤ προωθούν κοινό σχέδιο εφαρμογής, ώστε όλα τα χρέη των Ελλήνων στα Ταμεία να θεωρούνται χρέη στο Δημόσιο, με άμεσες συνέπειες μη πληρωμής. Κάθε χρέος προς τα Ταμεία πλέον θα θεωρείται οφειλή προς το Δημόσιο και θα ακολουθούνται όλες οι συνέπειες μη πληρωμής, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, δέσμευση λογαριασμών στις τράπεζες και μη απόδοση επιδοτήσεων, ιδίως σε αγρότες, αφού το πρόβλημα στον ΟΓΑ είναι τεράστιο σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή εισφορών.

Ήδη ολόκληρη η γερμανική τεχνογνωσία χρησιμοποιείται γι’ αυτόν το σκοπό, ενώ στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας υπό τις οδηγίες του Τροϊκανού κ. Μετς προχωρούν χωρίς τυμπανοκρουσίες όλα τα σχετικά.

Με το νέο αυτό σύστημα που σύντομα θα ισχύσει θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που μέχρι τώρα κατάφερναν να θεωρούν βιβλία, παρότι είχαν εκκρεμότητα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Οικονομικοί παράγοντες πιστεύουν ότι μια τέτοια μέγγενη στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας θα φέρει νέα λουκέτα και επιδείνωση της κρίσης, αφού ουσιαστικά θα επέλθει «ξαφνικός θάνατος» για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και για επιχειρήσεις.

 

Τα Ταμεία

 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει απόλυτη σχέση με τα οικονομικά των ταμείων, αφού:

α) Το ΙΚΑ έως το τέλος του χρόνου πρέπει να εξασφαλίσει 1,4 δισ. ή 350 εκατ. μηνιαίως, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. β) Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αγγίζει τα 830 εκατ. ευρώ και η μείωση από εισφορές αγγίζει το 35%. Τα έσοδα είναι 1,5 δισ. και ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 4,3 δισ., σε αντίθεση με τα έξοδα που θα αγγίξουν τα 5,13 δισ. ευρώ. Ένα ακόμη δυσμενές στοιχείο συνθέτει το πάζλ των δυσμενών εξελίξεων. Μόλις το 55% των ασφαλισμένων καταβάλλει εισφορές, με αποτέλεσμα να εισπράττονται 115 εκατ. αντί 250 εκατ., ενώ το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές. Ακόμη, το α’ πεντάμηνο του 2012 ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης, το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης. Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους φορείς είναι περίπου 650 εκατ. (ΕΟΠΥΥ – ΙΚΑ – ΤΕΑΠΟΚΑ), συμπεριλαμβανομένων και των 160 εκατ. του δανείου από τους τομείς ναυτικών πρακτόρων και εμπορίας καυσίμων, δάνειο που ελήφθη τον 12/2011 και δεν έχει επιστραφεί.

γ) Στον ΟΓΑ το 58% των ασφαλισμένων πληρώνει τις εισφορές του, το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών και το 36% δεν καταβάλλει εισφορές. Πάνω από 242.000 αγρότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους σε σύνολο 664.376 ασφαλισμένων του Οργανισμού.

 

Τα 15 σημεία-«κλειδιά» για τις επόμενες εβδομάδες

 

1) Αλλάζουν όλα στις εισπράξεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, με νέο σχέδιο που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό τον Παναγιώτη Κοκκόρη και την εποπτεία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

2) Πλέον «σούπερ» ταμείο καθίσταται το IΚΑ! Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε πολύ καλό τον τρόπο με τον οποίο το ΙΚΑ συγκεντρώνει τις οφειλές του, εξέλιξη που έφερε τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, διοικητή του ιδρύματος, στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των νέων σχεδίων.

3) Θα πάμε σε συγκέντρωση όλων των Ασφαλιστικών Εισφορών ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ σε ένα κοινό ταμείο, το οποίο θα έχει υπερεξουσίες είσπραξης των ανεξόφλητων ποσών.

4) Το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2013.

5) Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χρέη Εφορίας και ασφαλιστικές εισφορές πάνε μαζί.

6) Θα έχουμε την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων σε μη πληρωμή οφειλών.

7) Θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οφειλετών.

8) Υποχρέωση στην καταβολή της κάθε δόσης.

9) Ένας φορέας είσπραξης και ελέγχου.

10) Κάθε ανείσπρακτη εισφορά σε ταμείο θα θεωρείται ανείσπρακτη ως προς το Δημόσιο.

11) Θα δεσμεύονται αγροτικές επιδοτήσεις – καταθέσεις, ακίνητα.

12) Αύξηση εισφορών ΑΓΑ-ΟΑΕΕ.

13) Σε δυσχερή θέση τα Ταμεία από πλευράς ταμειακής ρευστότητας

14) Έχουν απορροφηθεί έως και τον Αύγουστο 10,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 76,3% της κρατικής επιχορήγησης.

15) Ο Προϋπολογισμός έως 31/12/2012 μπορεί να δώσει μόλις 3,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις των επόμενων τεσσάρων μηνών και το επίδομα Χριστουγέννων.

Οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλους, αφού μαζί με τα οικονομικά μέτρα ακολουθούν και οι ασφαλιστικές αλλαγές.

Το νέο σχέδιο-γίγας θα φωτογραφίζει πλέον την ασφαλιστική και φορολογική εικόνα κάθε πολίτη και θα υπάρχουν και οι ανάλογες κινήσεις από πλευράς κράτους.

Share