«Ο Μο Γιαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά εξακολουθεί να είναι ένας λακές»

index option com content view article id 1537 2012 12 07 07 51 30 catid 9 diethni Itemid 106Την οργή του πνευματικού κόσμου της Κίνας έχει προκαλέσει ο βραβευμένος με το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Μο Γιαν καθώς αρνήθηκε να σχολιάσει τη λογοκρισία στη χώρα και δεν δέχτηκε να κάνει αναφορά στον φυλακισμένο συγγραφέα Λιού Σιαομπό. «Είμαι πολύ θυμωμένος με τα σχόλια του Μο Γιαν», δήλωσε ο εξόριστος συγγραφέας Γιου Τζιέ. Ο Γιου είπε πως ο Μο «υπερασπίστηκε δημόσια τη λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ακριβώς γερμανοί συγγραφείς έπλεκαν το εγκώμιο του Χίτλερ και του Γκέμπελς».

«Ο Μο Γιαν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας λακές», δήλωσε ο Γιου, ο οποίος έφυγε από την Κίνα για τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο αφού είχε διαμαρτυρηθεί για παράνομη κράτηση και βασανιστήρια. «Κανένας κινέζος διανοούμενος με συνείδηση δεν μπορεί να έχει καλά αισθήματα ή σεβασμό γι' αυτόν», πρόσθεσε ο Γιου.

Ο Πάτρικ Πουν, επικεφαλής του γραφείου στο Χονγκ Κονγκ της οργάνωσης λογοτεχνών Ανεξάρτητο Κινεζικό Κέντρο PEN, δήλωσε πως είναι «πολύ απογοητευμένος» από τις δηλώσεις που έκανε ο Μο χθες στη Στοκχόλμη. «Πιστεύω πως όλοι μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας τέτοιος συγγραφέας αξίζει το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο», δήλωσε ο Πουν. «Ένας συγγραφέας που λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ είναι σεβαστός όχι μόνον εξαιτίας των συγγραφικών δεξιοτήτων του, αλλά επίσης εξαιτίας των απόψεών του ή των απόψεών της για την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους συγγραφείς, και για τις οικουμενικές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Πουν. Όταν ερωτήθηκε χθες για τον Λιου, ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2010, ο Μο δήλωσε πως είχε ήδη κάνει ένα σχόλιο τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να εξαναγκαστώ να εκφράσω τη γνώμη μου» και πάλι.

Όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, τον Οκτώβριο, ο Μο είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι ο Λιου θα μπορέσει «να κερδίσει την ελευθερία του το συντομότερο δυνατό», όμως μερικοί διαφωνούντες θεώρησαν τη δήλωση αυτή εσκεμμένα διφορούμενη. Χθες ο Μο είπε στους δημοσιογράφους πως το βραβείο του είναι λογοτεχνικό και όχι πολιτικό. Ερωτηθείς σχετικά με τη λογοκρισία, απάντησε πως «ουδέποτε εγκωμίασα το σύστημα της λογοκρισίας, αλλά πιστεύω πως σε κάθε χώρα του κόσμου υφίσταται λογοκρισία». «Η μόνη διαφορά είναι ο βαθμός και ο τρόπος λογοκρισίας», δήλωσε ο Μο. Ο Λιου καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το Δεκέμβριο του 2009 για τη συμμετοχή του στη σύνταξη της Χάρτας '08 για δημοκρατική μεταρρύθμιση.