Σε πλήρη εκτροχιασμό η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012   

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ Α. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Μοντέλο (οικονομικού) Μεσαίωνα από τη Μέρκελ
 
Θέλουν να καταργήσουν το βέτο και να καθιερωθεί η αρχή της πλειοψηφίας

 

Η παγκοσμιοποίηση πέθανε! Ζήτω ο μεσαιωνικός προστατευτισμός! Το μήνυμα αυτό έστειλαν την περασμένη εβδομάδα 11 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την (άτυπη προς παρόν) απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών, για τη δημιουργία μιας «εσωτερικής Ευρώπης», πέριξ της οποίας τα «υπόλοιπα κράτη-μέλη» της πάλαι ποτέ Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λειτουργούν ως Ζώνη ύφεσης και ανάσχεσης των όποιων πιέσεων, κυρίως των μεταναστευτικών!

Πρόκειται για το κείμενο που συζήτησαν οι «Ομάδες Προβληματισμού» και τελικά υπέγραψαν οι 11 υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Για το μέλλον της Ευρώπης», κατά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών στη Βαρσοβία.

 

Διακήρυξη

 

Στην αρχή του κειμένου της κοινής διακήρυξης επισημαίνεται ότι, στόχος είναι να προωθηθούν αλλαγές στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρώπης (σ.σ.: ποιας ακριβώς δεν προσδιορίζεται, αλλά στη συνέχεια αφήνεται να εννοηθεί) η οποία θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς επίσης η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και αστυνομικού Οργανισμού, που θα φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα.  

Όσο όμως διαβάζει κανείς το περίπλοκο κείμενο που ετοίμασαν οι Ομάδες Προβληματισμού, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της «λέσχης του Βερολίνου», διαπιστώνει ότι, όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Προβλέπεται, λοιπόν, η αλλαγή στο σύστημα λήψης των αποφάσεων με την καθιέρωση της πλειοψηφίας, ώστε να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι των «βέτο». Τίθενται, όμως, για πρώτη φορά και ορισμένα «tips» (επισημάνσεις) οι οποίες στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία, οδηγούν σε άλλες σκέψεις.

Πρώτον:Επισημαίνεται η προοπτική για την καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής βίζας, καταργώντας έτσι τις προηγούμενες συνθήκες, όπως τη Συνθήκη Σένγκεν, Δουβλίνο ΙΙ, κ.λπ., και

Δεύτερον(και σημαντικότερο): Γίνεται λόγος για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις αμυντικές βιομηχανίες της Ε.Ε.

Δηλαδή δηλώνεται ξεκάθαρα ότι οι αμυντικές βιομηχανίες τίθενται υπό νέο, διαφορετικό καθεστώς προστασίας, έναντι των υπολοίπων «χωρών» εκτός Ευρώπης, πράγμα απολύτως λογικό, αφού οι 6 από τις 11 χώρες που υπογράφουν τη διακήρυξη, έχουν ισχυρή αμυντική βιομηχανία, ενώ στο σύνολό τους οι «11» ανήκουν στις «βιομηχανικά προηγμένες», διαθέτοντας υψηλή τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανίες, ναυπηγική, κ.λπ.

 

Τείχη προστατευτισμού για τις οικονομίες 

 

Είναι σαφές ότι η «Νέα Ευρώπη των 11» κάνει στροφή 180ο σηκώνοντας τα τείχη του προστατευτισμού για τις οικονομίες της, εγκαταλείποντας το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης.

Στην ουσία λοιπόν, αλλά και στην πράξη, η «Νέα Ευρώπη» αποτελεί ένα αντίγραφο του αμερικανικού μοντέλου, οδηγώντας στη δημιουργία ενός «Ομόσπονδου Ευρωπαϊκού κράτους». Άποψη την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ – Μανουέλ Μπαρόζο με άρθρο του στην «Gardian», όπου επί λέξει, τονίζει τα εξής: «Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις: θα χρειαστεί να κινηθούμε προς μια ομοσπονδία. Αυτό χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο πολιτικός μας ορίζοντας. Αυτό πρέπει να οδηγήσει το έργο μας τα επόμενα χρόνια».

Το ερώτημα, βέβαια, που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη του καθενός από εμάς είναι «ποιος είναι ο ρόλος και η θέση της Ελλάδας των 2 εκατ. λαθρομεταναστών, οι οποίοι καταστρέφουν το τελευταίο “βιομηχανικό όπλο” της Ελλάδας, τον τουρισμό, σε αυτό το νέο μοντέλο που ήδη αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;».

Εμείς, ως «χώρα της Ευρώπης» με τα μυριάδες προβλήματα, εκτός από «parking» λαθρομεταναστών, σε τι άλλο θα μπορούσαμε να «χρησιμεύσουμε» στην Ευρώπη του Μεσαίωνα που οικοδομείται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς;

 

Share