Στοιχεία για την ρατσιστική βία θα αναζητήσει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τετραήμερη, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς.

 

Το επίσημο πρόγραμμα του επιτρόπου δεν έχει γίνει γνωστό άλλα, στα πλαίσια των καθηκόντων του, θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκεφθεί φυλακές, αναμορφωτήρια ανηλίκων, κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο καθώς και ότι, θα έχει επαφές με αντιρατσιστικές οργανώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για την άνοδο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και τις παράνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.

Ο επίτροπος είναι ήδη ενήμερος, μέσω επιστολών και διαβημάτων που έγιναν στο γραφείο του, τόσον για τ’ αυξημένα κρούσματα ρατσιστικής βίας εκ μέρους των βουλευτών και των οπαδών της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα όσο και για τα περιστατικά απάνθρωπης βίας, που έχει ασκηθεί από όργανα της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών και κρατουμένων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος, για τις συνεχιζόμενες διώξεις των τσιγγάνων Ρομά από τους καταυλισμούς τους καθώς και για το γεγονός ότι, τα παιδιά των Ρομά αντιμετωπίζουν ρατσιστική βία και διακρίσεις στα ελληνικά σχολεία.

Στο πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του επιτρόπου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.