Η Ελλάδα «στον ορό» και μετά το 2014 υποστηρίζει γερμανική εφημερίδα

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012   

Newsroom

Η Ελλάδα θα «παραμείνει στον ορό» και μετά το 2014, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι η επίτευξη του προγράμματος απαιτεί άλλα 30 δισ. ευρώ και δύο επιπλέον χρόνια. 

Συνεχίζοντας τον «πόλεμο» εντυπώσεων, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει χωρίς επιπλέον βοήθεια τον προϋπολογισμό της, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους της ΕΕ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι είναι αμφίβολο ακόμη και εάν η χώρα καταφέρει να επιστρέψει πλήρως το 2020 στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. «Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προκειμένου να ορθοποδήσει», αποφαίνονται, σύμφωνα με την SZ, ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών καθώς και οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ανοιχτό το εάν και πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Αθήνας, αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας το ενδεχόμενο να αποχωρήσει αναγκαστικά από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, εφόσον η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προκειμένου το 2020 να μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς βοήθεια.

«Έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στην Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες της «τρύπας» είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που προέκυψε με την έναρξη του δευτέρου προγράμματος, η αποκλίνουσα από τα συμφωνηθέντα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η βαθύτερη ύφεση, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση της ανεργίας.

Στελέχη των κεντρικών τραπεζών εκτιμούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι ακόμη στην κόψη του ξυραφιού διότι ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θέλουν την παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη, διστάζουν να διαθέσουν τους επιπρόσθετους πόρους, φοβούμενες τις επιφυλάξεις των πολιτών τους. «Για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα πρέπει οι κυβερνήσεις να διαθέσουν άλλα 30 δισ. ευρώ», φέρεται να δηλώνει εκπρόσωπος κεντρικής τράπεζας.

 

ΠΗΓΗ: DW

Share