Στα «χέρια» της ΕΕ το Νόμπελ Ειρήνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση «μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης». Παρουσία περίπου είκοσι ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετίσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ «να προχωρήσει μπροστά» παρά την κρίση. «Η διαφύλαξη αυτού που έχει κατακτηθεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί», πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ. «Μαζί πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων», πρόσθεσε μιλώντας για «τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους» που έπεσαν στο παρελθόν ως θύματα του εξτρεμισμού. Συμβολικά ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα. Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής. Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως επικριτές στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αρχικά είχαν αστειευτεί πως αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν — θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.

Η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση για να γίνει ξανά «σύμβολο ελπίδας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι πριν την τελετή για την απονομή του βραβείου στο Όσλο. «Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ. «Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν». «Η ΕΕ φέρνει μακροχρόνια ειρήνη ανάμεσα στους πρώην εχθρούς, αυτούς που πολέμησαν… μεταξύ άλλων σε δύο παγκόσμιους πολέμους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Τελευταία νέα


 • Διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής
 • Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

 • “Η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα οδηγήσει άμεσα σε χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών. Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

 • Αρχές Ιανουαρίου η ψήφιση του φορολογικού

 • Μετωπική σύγκρουση φαρμακοποιών με το υπουργείο Υγείας

 • ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές και απαράδεκτες οι εξαγγελίες της ΔΕΗ για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος

 • Κρεμασμένη βρέθηκε η νοσοκόμα

 • Οργή Μπερίσα

 • Κοντά σε συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία

 • «Nαι» από το Βερολίνο για την εκταμίευση της δόσης

 • Κατάσχεση της περιουσίας του Λαυρεντιάδη διέταξε το Πρωτοδικείο

 • Αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και ο Μιχάλης Γιαννάκης

 • Στο Eurogroup η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης

 • Το Λονδίνο δεν αποκλείει καμία επιλογή

 • «Φαρσοκωμωδία» το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων