Ανησυχεί ο Κλ.Ρέγκλινγκ για την Ιταλία

index option com content view article id 1633 2012 12 10 07 46 20 catid 9 diethni Itemid 106Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η ανακοίνωση της απόφασης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία και η επικείμενη παραίητηση του Μάριο Μόντι. Με πτώτη άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  εκφράζει την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά και την ανακοίνωση της απόφασης του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί. Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι «Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας». Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ΕΜΣ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της ευρωζώνης. Το Σάββατο, ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έγινε όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς «να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις...Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Με πτώση μεγαλύτερη του 2% άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Στις 09:10, μόλις δέκα λεπτά μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 2,31% φτάνοντας τις 15.336 μονάδες.

Ως προς την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα, εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο έχει ορίσει για την Ελλάδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο. «Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς...δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», λέει.