Δείχνουν «τα δόντια» τους στην Ιταλία οι αγορές

index option com content view article id 1647 2012 12 10 10 16 42 catid 9 diethni Itemid 106Σε κλοιό πιέσεων από τις αγορές βρίσκεται η Ιταλία μετά την «επιστροφή» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την απόφαση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προυπολογισμού. «Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς» λέει ο Μόντι, που δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει το μέλλον του στην πολιτική». Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ τα ιταλικά spread ξεκίνησαν με άνοδο 27 μονάδων στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής). Η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη, εκτιμάται ότι θα στηθούν στις 17 ή στις 24 Φεβρουάριου. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), προειδοποίησε για τους «κινδύνους αστάθειας» στην Ιταλία. «Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

Οι δημοσκοπήσεις  δίνουν προβάδισμα στο κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπό την ηγεσία τού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όμως η επάνοδος του Καβαλιέρε, ακόμη κι αν δεν έχει ελπίδες εκλογής, είναι το μεγάλο θέμα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Με τον τίτλο «η επιστροφή της μούμιας» κυκλοφορεί η γαλλική Liberation.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε, σε δηλώσεις του δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην Repubblica, την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.
«Το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω» είπε ο Μάριο Μόντι. «Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό» εξήγησε σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του, «αλλα φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά για αυτό που βλέπω». Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας το Νοέμβριο του 2011, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.