Παραμένει το μυστήριο με τα ομόλογα των Ταμείων

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012   

Του Παντελή Ζήλου

Δεν διασαφηνίζεται γιατί έπρεπε να πληρώσουν τα Ταμεία… το μάρμαρο, με βαθύ κούρεμα των αποθεματικών τους, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν οι συντάξεις…
 
Επιστολή-απάντηση της ΤτΕ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο

 

Επιστολή-απάντηση έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος προς τον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ομολόγων κατά την περίοδο 2009-2011, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται πλήρως ευδιάκριτο τι ακριβώς συνέβη εκείνη την περίοδο και γιατί τα Ασφαλιστικά Ταμεία πλήρωσαν υψηλό τίμημα, χάνοντας μεγάλο τμήμα των αποθεματικών τους από το «κούρεμα» του PSI.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος, με δήλωσή του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κατά το χρονικό διάστημα 2009-2011 οι ξένοι «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα αξίας 106 δισ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αγόρασαν, με αποτέλεσμα να είναι τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI.

 

Αύξηση

 

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι, ενώ την 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας, συμπεριλαμβανομένης της ΤτΕ, κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 55,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα που χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες ελληνικές τράπεζες απομειώθηκε από τα 141,5 δισ. ευρώ σε 45,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010 και σε 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011. Και, φυσικά, ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι όλα αυτά συνέβησαν κατά την περίοδο που η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «εξόρκιζαν» κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους. Η ΤτΕ, πάντως, υποστηρίζει ότι οι αγορές ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα, άνω του 75%, μέσω της πρωτογενούς και όχι της δευτερογενούς αγοράς. Η κεντρική τράπεζα, μάλιστα, αναφέρει ότι μεταξύ του 2009 και του 2011 παρατηρείται μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

 

Διαφωνία

 

Συνεπώς, η ΤτΕ και ο διοικητής της κ. Προβόπουλος θεωρούν εσφαλμένο το συμπέρασμα ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν αγοραστές και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, διότι, όπως αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν προς τον κ. Παυλόπουλο, για να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού τομέα, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα αντίστοιχα του εσωτερικού. Θα έπρεπε, δηλαδή, στην ανάλυση να συμπεριληφθούν και οι εγχώριοι θεματοφύλακες αλλά και οι θεματοφύλακες που εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές. Έτσι, ενώ η ΤτΕ δέχεται ότι πράγματι στις 31/12/2008 το χαρτοφυλάκιο κατοίκων εκτός Ελλάδος σε Έλληνες θεματοφύλακες ήταν 155,4 δισ. ευρώ και στις 31/12/2011 είχε μειωθεί στα 34,9 δισ. ευρώ, επειδή είχαν τοποθετηθεί ομόλογα και στο διεθνές αποθετήριο, η μείωση ήταν μόνο 20 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναφέρει ότι το σύνολο ομολόγων στο τέλος του 2008 ήταν 172,6 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2009 ήταν 194,6 δισ. ευρώ και στις 31/12/2011 είχαν φτάσει τα 152,2 δισ. ευρώ. Από την απάντηση, ωστόσο, της ΤτΕ, η οποία είχε πλήρη γνώση του Μνημονίου και των εξελίξεων, δεν προκύπτει γιατί… το μάρμαρο έπρεπε να το πληρώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με βαθύ κούρεμα των αποθεματικών τους, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν οι συντάξεις.

 

Share