Πόλεμος ΔΝΤ και Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του χρέους

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012   

του ΜΑΚΗ ΝΤΟΒΟΛΟΥ

Σε κόντρα το ΔΝΤ με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης
 
«Δύσκολη η ελληνική κατάσταση», λέει τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

 

Έπειτα από διάστημα μερικών εβδομάδων σχετικής ηρεμίας, η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από έναν καταιγισμό αρνητικών οικονομικών εκθέσεων για τη χώρα μας – εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με τη φανερή, πια, κόντρα του ΔΝΤ με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ σχετικά με τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα αλλά και χρόνο, προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από τα άλλα δύο μέρη της Τρόικας, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, να συνεισφέρουν τόσο με επιπλέον κεφάλαια όσο και με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, καθώς το ΔΝΤ εκ του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει χρέη που δεν είναι βιώσιμα για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Για να επιτύχει τον σκοπό του, το ΔΝΤ επιδιώκει να ζωγραφίσει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «επηρεάζοντας», μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτήν και άλλους οικονομικούς «παίκτες» που συνδέονται με το ΔΝΤ και τα αμερικανικά συμφέροντα γενικότερα.

Από την πλευρά τους, Ε.Ε. και ΕΚΤ απορρίπτουν, προς το παρόν, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς και τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας λόγω και των πολιτικών αντιδράσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Χαρακτηριστική ήταν, εξάλλου, η χθεσινή δήλωση του επίτροπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία δεν εξετάζεται μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιερκ Άσμουσεναπέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας σε οποιαδήποτε διαδικασία αναδιάρθρωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει, καθώς θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση κράτους, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο θετικοί στην επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας της δημοσιονομικής προσαρμογής, αρκεί να βρεθεί ο τρόπος ώστε να μη δοθούν επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα. Όμως, η εν λόγω επιδίωξή τους δυσκολεύει μετά το χθεσινό μπαράζ αρνητικών εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία.

 

Καταιγισμός εκθέσεων

 

Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch, σε ανάλυσή του, υποστηρίζει πως η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν και έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, παραμένει υπαρκτός κίνδυνος. Ο οίκος αναμένει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% φέτος, περαιτέρω υποχώρηση 3% το 2013 και μηδενική ανάπτυξη το 2014, ενώ για το χρέος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 164,9% του ΑΕΠ φέτος, το 2013 θα ανέλθει στο 176,2% και το 2014 στο 180,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Fitch, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει διασφαλιστεί, καθώς, παρά το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η περαιτέρω υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ το οδηγούν εκ νέου σε ανοδική τροχιά. 

Ο Fitch υποστηρίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014». Σύμφωνα με την ανάλυση, οι προοπτικές η Ελλάδα να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2014 φαίνεται ότι απομακρύνονται, ενώ για την εσωτερική υποτίμηση σημειώνει πως δεν φαίνεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της βραδείας προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς.

Σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroupπροβλέπει την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Η Citigroup θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία. Συγκεκριμένα, για φέτος αναμένει ύφεση 7,5%, περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,7% το 2013 και επιπλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 3,4% το 2014. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για το 2015, της τάξης του 1,4%.

Από την πλευρά του, ο Οίκος Moodysεκτιμά ότι η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στα επίπεδα του 7% το 2012, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στα επίπεδα του 22,8%, από 17,7% στα τέλη του 2011. Ακόμη σημειώνεται πως η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας θα περιορίσουν τα εισοδήματα και θα αυξήσουν περαιτέρω τις καθυστερήσεις αποπληρωμής στα τραπεζικά δάνεια.

Παρέμβαση έκανε και το Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO), το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή και διαχειριστή χαρτοφυλακίου, Mike Amey,

«το βρίσκουμε δύσκολο να δούμε πώς θα μείνει η Ελλάδα (σ.σ.: στο ευρώ)».

 

Share