Κατέβασαν ρολά τα φαρμακεία

Σε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μια στην άλλη τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι. Τα  φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά κατέβασαν ρολά την Τρίτη ενώ οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους σε γενική συνέλευση, την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη «συνδικαλιστική» ηγεσία των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων «διακόπτεται η πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας για μια σειρά μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης, προειδοποιώντας παράλληλα τους φαρμακοποιούς ότι και «όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν». Ο υπουργός κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», διευκρινίζοντας ότι πλέον «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο». Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής χαρακτηρίζουν «ψευδέστατες και κατασυκοφαντικές» τις δηλώσεις του κ.Λυκουρέντζου. «Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και προσθέτει ότι «αιτία της αναταραχής που υπάρχει είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ. «Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», καταλήγει ο κ. Αμπατζόγλου.