Μπερλουσκόνι: Υποχείριο της Γερμανίας o Μόντι

Στην αντεπίθεση περνά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνο κατηγορώντας την κυβέρνηση Μόντι ότι έκανε τα πάντα για να ικανοποιήσει τις γερμανικές απαιτήσεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα σπρεντ απάτη και επισήμανε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός εναντιώθηκε στις πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. «Θα πάμε στις εκλογές με το σύμβολο Φόρτσα Ιτάλια. Υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% εκ των σημερινών βουλευτών μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την διάρκεια παρέμβασής του σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5, που ανήκει στον ίδιο.

«Το σπρεντ δεν μας ενδιαφέρει: είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα», είπε ο Ιταλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, αναφερόμενος στην διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς. Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, «όσο ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ήταν ένας από τους δυο με τρεις πιο έγκυρους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης, διότι προέρχεται από τον χώρο της εργασίας». «Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», υποστήριξε ο ζάπλουτος Ιταλός πρώην πρωθυπουργός. Όπως κάνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, ο Μπερλουσκόνι επέκρινε το έργο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Επισήμανε ότι «η οικονομία παρουσιάζει σήμερα σαφή επιδείνωση, αφού το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2%».

Για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι στάθηκε στο εξής: «η Γερμανία αποφάσισε να κάνει κάτι προς όφελός της, δίνοντας εντολή στις τράπεζές της να πουλήσουν όλα τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Εκείνη την στιγμή, τα αμερικανικά κυρίως ταμεία κερδοσκοπικών επενδύσεων, σκέφτηκαν ότι αφού η Γερμανία ξεκίνησε να πουλά, κάτι δεν πάει καλά, και άρχισαν όλοι να πωλούν».«Οι επενδυτές θεώρησαν λοιπόν ότι για να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος μας, έπρεπε να προφυλαχθούν από τον θεωρητικό μόνο κίνδυνο που διέτρεχαν ζητώντας (σ.σ. επιτόκιο) 14% από την Ελλάδα, 7% από την Πορτογαλία και 6% από την Ιταλία».

 «Σφίγγα» ο Μόντι

Κλειστά επιμένει να κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η πολιτική κρίση θα οδηγήσει τη χώρα στους μηχανισμούς στήριξης. Ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πολιτικό ρόλο με όποια ιδιότητα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. «Η πολιτική είναι πάνω απ΄ όλα ζήτημα πολιτισμού που συνίσταται στο να δίνει κανείς κατευθύνσεις στις απόψεις των ανθρώπων…Πιστεύω ότι αυτό το έκανα όταν ήμουν καθηγητής, προσπαθώ να το κάνω τώρα , στη σύντομη περίοδο της πρωθυπουργίας μου, είμαι βέβαιος ότι όποια ιδιότητα και να έχω στο μέλλον, θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Μόντι την Τρίτη στο δίκτυο RAI της δημόσιας τηλεόρασης. «’Οσο για τα υπόλοιπα…», είπε αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη φράση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάριο Μόντι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις της ιταλικής πολιτικής σκηνής που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τις αγορές, τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και παράγοντες της ιταλικής εκκλησίας προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να παραμείνει για να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική.