Χρυσώνουν το χάπι για να περάσουν ανώδυνα τη σκληρή λιτότητα

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012   

Όλοι τώρα ομολογούν πως το πακέτο που προσπαθούν να περάσουν είναι ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό
 

Για το θεαθήναι

 

Οκτώ δισ. ευρώ τουλάχιστον έχουν ήδη μπει στον Προϋπολογισμό, του οποίου το προσχέδιο παρουσιάζεται σήμερα, από τα μέτρα λιτότητας που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και έχει ήδη αποδεχτεί η τρόικα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου γράφαμε πως τα μέτρα θα ψηφιστούν μέσω του Προϋπολογισμού και μόνο αυτά που έχουν θεσμικό χαρακτήρα θα παρουσιαστούν σε νομοσχέδιο του ενός άρθρου.

Στα απλά ελληνικά, όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:

1.  Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και υπολογιστεί εδώ και καιρό.

2.  Οι περίφημες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στην πολιτική διαχείριση του πακέτου. Δηλαδή πώς θα εμφανιστούν και πώς θα ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Δεν υπάρχει κάποιο σκοτεινό σενάριο πίσω από όλα αυτά, υπάρχει όμως η πάγια τακτική των πολιτικών: Προσπαθούν να χρυσώνουν το χάπι ακόμη και τώρα που όλοι μας ξέρουμε την αλήθεια. Συνεχίζουν να θέλουν να παρουσιάζουν τα πράγματα ανώδυνα και τους εαυτούς τους να καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για το καλύτερο. Όλο αυτό το σκηνικό κάποια στιγμή αποκαλύπτεται και το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει το εύρος της αναξιοπιστίας της πολιτικής.

Είναι, βεβαίως, απολύτως λογικό ότι η επεξεργασία τέτοιων μέτρων κωδικό-κωδικό (δηλαδή ανά ποσό, είτε πρόκειται για περικοπή δαπάνης είτε για νέο φόρο) δεν μπορεί να γίνει σε συσκέψεις πολιτικών αρχηγών. Δεν υπήρχε, όμως, και κανένας λόγος να δίνεται η εντύπωση μιας ηρωικής αντιπαράθεσης η οποία δεν υπήρξε ποτέ.

Το άκρως αντιφατικό είναι ότι ακόμη και αυτά τα μέτρα, αυτό το σκληρό πακέτο για το οποίο γίνεται τόση συζήτηση και τόσες συσκέψεις, είναι και αναποτελεσματικά και ανεφάρμοστα. ΟΛΟΙ τώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη ομολογούν ότι η απόφαση για το πακέτο θα είναι πολιτική, αφού οικονομικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Εμφανίζονται τώρα -με καθυστέρηση δύο ετών- και στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόγραμμα ήταν από την αρχή ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Παρουσιάζεται επίσης το ΔΝΤ να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να ζητάει μέτρα ουσιαστικά από τους Ευρωπαίους. Και αυτό το έχουμε επισημάνει. Ότι το ΔΝΤ στη δική του έκθεση -τμήμα της έκθεσης της Τρόικας, όπως συνηθίζαμε να λέμε- θα εκφράσει αυτήν τη φορά τη διαφωνία του.

Έτσι, όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου έχει ανατραπεί. Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις πριν από τον Νοέμβριο ούτε στο Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου και μάλλον ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «17» της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

 Το συμπέρασμα είναι και πάλι ότι οι κυβερνώντες εφαρμόζουν παλαιού τύπου πολιτικές πρακτικές και συνεχίζουν να θεωρούν ότι η κοινωνία απλώς «τρώει αμάσητα» τα πάντα, ό,τι και αν της πουν.

 

 

Share