Φόρο για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012   

Π.Καπ.

Νέα αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά, με την επιβολή νέου φόρου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 

Τα κονδύλια των δήμων έχουν υποστεί 60% μείωση την τελευταία τριετία, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη λειτουργία τους τούς επόμενους μήνες. Τη νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχοντας πάρει την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται πλέον διπλή φορολογία, για τη γενική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το δυσβάστακτο βάρος που σηκώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στην πλάτη τους.

Η πρόταση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών έχει εγκριθεί από την Τρόικα, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Στυλιανίδη για την καινοτόμο ιδέα του να επιβάλει νέα δημοτική φορολογία, ώστε να μειωθεί αντιστοίχως η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και οι τοκογλύφοι δανειστές της! Κύκλοι της Αυτοδιοίκησης επεσήμαναν, ωστόσο, ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί στους δήμους το 2013, όπως απαιτεί η Τρόικα, με τη συνεχή περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των κονδυλίων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) και του τεχνικού προγράμματος (ΣΑΤΑ).

Θεωρούν πρακτικά ανεφάρμοστο το μέτρο της επιβολής νέου κεντρικού φόρου για τη χρηματοδότηση των 325 δήμων, διότι αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είναι ήδη «στα κάγκελα».

Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικών των δήμων, μεταξύ δημάρχων και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και το πρόσφατο επεισόδιο με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο είχε προσκληθεί από το Προεδρείο της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για ενημέρωση, βάσει απόφασης του προσφάτου συνεδρίου της Ένωσης. Διμοιρία «κομάντος» των εργαζομένων στους δήμους, έχοντας καλή πληροφόρηση εκ των έσω, περίμενε τους Τροϊκανούς στην είσοδο της ΚΕΔΕ, την οποία είχε «οχυρώσει» και με δύο κάδους απορριμμάτων. Η παρουσία των εργαζομένων και η βροχή από τους καφέδες, τα γιαούρτια και τα νεράντζια ανάγκασε τους Τροϊκανούς να μην τολμήσουν να κατεβούν από τα αυτοκίνητα και να τραπούν σε φυγή. Έντονα αποδοκιμάστηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο όποιος μαζί με τον δήμαρχο Λάρισας Κ. Τζανακούλη κατέβηκε να ηρεμήσει τα πνεύματα!

Share