Η κρίση γεννά επιχειρηματικές ιδέες

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012   

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

Γυναίκες φλερτάρουν αισιόδοξα με την ύφεση
 

Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και αποφασίζουν να παλέψουν για να βγουν νικήτριες μέσα στην κρίση. Εφόδιά τους το πείσμα, η θέληση, η όρεξη για δημιουργία. Θέλουν να αποδείξουν πως όταν υπάρχουν όραμα και στόχοι, και κυρίως διάθεση για δουλειά, όλα είναι εφικτά. Δεν τις φοβίζουν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι ούτε τα Μνημόνια ούτε οι πολιτικές λιτότητας ή η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Άλλωστε νιώθουν σαν να ξεκινούν από το μηδέν, όπως υποστηρίζουν.

Σε πείσμα των καιρών οι καινοτόμες ιδέες, είναι μία καλή ευκαιρία για τρεις γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη που τολμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε χώρους που ουδεμία σχέση έχουν.

 

 

Μαρία Μαγκλαβέρη

Πλάθει με τα χέρια της ένα καλύτερο μέλλον

 

Η Μαρία Μαγκλαβέρη είναι θεολόγος. Γεννημένη στο εξωτερικό σπούδασε στο πανεπιστήμιο θεωρώντας ότι ένα πτυχίο καθηγήτριας θα της εξασφάλιζε ένα σίγουρο μεροκάματο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική για την 26χρονη. Αντιμέτωπη με την ανεργία αποφάσισε να ασχοληθεί με την κεραμική. Παρακολούθησε μαθήματα και σιγά – σιγά άρχισε να κατασκευάζει μικρά κομψοτεχνήματα. Δεν επαναπαύεται όμως. Λάτρης των ελληνικών βοτάνων σκέφτηκε να πρωτοτυπήσει. Να συνδυάσει τις δύο αγάπες της, όπως λέει. Κοσμήματα βασισμένα πάνω στα ελληνικά φυτά είναι το επόμενο βήμα της. Θα αποτυπώνει δηλαδή τα ελληνικά βότανα, φύλλα, κλωνάρια ή ανθούς επάνω στα κοσμήματα και θα ήθελε κάποια στιγμή να τα προωθήσει όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ξένη αγορά. Στο ερώτημα πώς από τη θεολογία στράφηκε σε κάτι τέτοιο, τελείως διαφορετικό με τις σπουδές της, η ειλικρίνειά της είναι αφοπλιστική. «Αυτό είναι το στοίχημα», υποστηρίζει. «Να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι που θα με κάνει να βάλω όλο μου το είναι. Να παράγω κάτι αποκλειστικά δικό μου». Πιστεύει στην πρωτότυπη ιδέα της και θεωρεί πως από το να μένει με σταυρωμένα χέρια εν μέσω κρίσης, καλύτερα να παλέψει για να αποδείξει πως η νέα γενιά, δεν είναι όπως θέλουν κάποιοι να λένε, η «γενιά του καναπέ».

 

Βασιλική Ξανθοπούλου

Ντελικατέσεν τουρσί αλά… γαλλικά

 

Αισιόδοξα βλέπει τη ζωή και η Βασιλική Ξανθοπούλου. Καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, με δικό της φροντιστήριο επί 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. «Το χτύπημα της οικονομικής κρίσης και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι μεγάλο στη χώρα μας» υποστηρίζει και δεν άφησε ανέπαφη ούτε την ίδια. Η μείωση των παιδιών στο φροντιστήριό της έφερε συρρίκνωση των τμημάτων και κάθετη πτώση στις εισπράξεις της που πλέον επαρκούν για να καλύπτει κυρίως τα βασικά της έξοδα.

«Χρυσοχέρα» στην κουζίνα της αποφάσισε να κάνει δεύτερο επάγγελμα το χόμπι της. Τις… ντελικατέσεν λιχουδιές που ετοιμάζει για την οικογένειά της θα τις «ρίξει» στην αγορά. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Από μικρή δίπλα στη μητέρα της είχε μάθει να παρασκευάζει διάφορες νοστιμιές με προϊόντα της ελληνικής γης. Βάζα με τουρσί πιπεριές, τομάτες, αγγουράκια, καρότα είχαν πάντα θέση στο τραπέζι συγγενών και φίλων της. Όπως μαρμελάδες φρούτων κάθε εποχής και γλυκά του κουταλιού. Σε μία μικρή μονάδα που θέλει να στήσει θα παράγει τα αγνά προϊόντα και θα τα προωθεί στο εμπόριο με κύριο μέλημά της να τα εξάγει καθώς, όπως δηλώνει, οι ξένοι όποτε έρχονται στη χώρα μας τα ψάχνουν, τα γεύονται, τα καταναλώνουν και αγοράζουν διάφορα τέτοια σκευάσματα για να πάρουν πίσω μαζί τους στην πατρίδα τους. Γιατί λοιπόν να μην τα έχουν στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους αναρωτιέται η κυρία Ξανθοπούλου που είναι έτοιμη για τον νέο της ρόλο.

 

Λυδία Μαυροβίνη

Η ελληνική φύση στα… χέρια μας

 

Τον δρόμο της ανάπτυξης σκέφτεται να ακολουθήσει και η Λυδία Μαυροβίνη. Γνωρίζει πως θα είναι ανηφορικός αλλά δεν πτοείται. Έμπορος δώρων, με τόσα λουκέτα στον χώρο της, αποφάσισε αντί να περιμένει ανάκαμψη της οικονομίας να προσπαθήσει μόνη της, ώστε να ανακάμψουν τα οικονομικά της.

Πριν χρόνια ασχολήθηκε με τα ελληνικά βότανα. Διάβασε για αυτά, έμαθε για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ενημερώθηκε για τα φάρμακα της φύσης, όπως τα αποκαλεί. Σιγά – σιγά άρχισε σε μια γωνιά του σπιτιού της να παρασκευάζει αγνά σαπούνια μόνο με αιθέρια έλαια από ελληνικά φυτά χωρίς επιβαρυντικές ουσίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως τονίζει. Σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα ξένα προϊόντα.

«Λεβάντα, μαστίχα, δενδρολίβανο κάνουν θαύματα» μας λέει η κυρία Μαυροβίνη, αναφερόμενη σε μερικά μόνο «μαργαριτάρια» της ελληνικής φύσης.

Οι τρεις γυναίκες έχουν μελετήσει κάθε τους κίνηση. Πιστεύουν στις ιδέες τους, αλλά ξέρουν πως οι καταστάσεις στην αγορά έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ. Παρακολουθούν ταυτόχρονα σεμινάρια σε Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη για να αποκτήσουν και όλες εκείνες τις γνώσεις που χρειάζεται ένας «νέος» επιχειρηματίας.

Στα… ίδια θρανία μαζί τους βέβαια και εκατοντάδες πτυχιούχοι πανεπιστημίων που επιστρέφουν στην ύπαιθρο, εγκαταλείποντας τα αστικά κέντρα αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στοχεύοντας στην ενασχόλησή τους με τη γη. Ακόμη και με μεταπτυχιακά σε άσχετους με τη γεωργία κλάδους, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε τον τελευταίο καιρό πως οι εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας από ανθρώπους που δεν θέλουν να κάθονται με σκυμμένο κεφάλι.

 

 

Share