Πορτογαλία: Διαδήλωση κατά του προϋπολογισμού λιτότητας

index option com content view article id 1855 2012 12 15 18 15 42 catid 9 diethni Itemid 106Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στη Λισαβόνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

 

Η διαδήλωση που οργάνωσε η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της χώρας, κατέληξε έξω από το προεδρικό μέγαρο. Οι συμμετέχοντες ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ζητήσουν από τον συντηρητικό πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να μην επικυρώσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υιοθέτησε στα τέλη Νοεμβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας που συνοδεύεται από γενικευμένη αύξηση της φορολογίας.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επικυρώσει το νόμο, αν θα θέσει βέτο ή αν θα συγκαλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα των μέτρων.

"Ζητούμε από τον πρόεδρο να ακούσει το λαό και να απορρίψει τον προϋπολογισμό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGTP Αρμένιο Κάρλος.