Πρεμιέρα για τον ESM σήμερα

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

Ξεκινάει τυπικά σήμερα τη λειτουργία του ο περίφημος μηχανισμός ESM. Μετά από καθυστερήσεις μηνών, διαβουλεύσεις και παζάρια ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης υπερχρεωμένων κρατών γίνεται πραγματικότητα περιμένοντας τον πρώτο «πελάτη» που όλοι πιστεύουν ότι θα είναι η Μαδρίτη.

 

Ο ESM έχει την έδρα του στο Κίρχμπεργκ του Λουξεμβούργου και θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ διαδεχόμενος τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF.

 

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF που αναλαμβάνει χρέη γενικού διευθυντή στον μόνιμο μηχανισμό: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι έτσι ώστε ο ESM να μπορέσει να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα ως μόνιμος μηχανισμός σταθεροποίησης στην ευρωζώνη. Θα έχουμε μια απρόσκοπτη μετάβαση από τον έναν θεσμό στον άλλον», τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα έχει στο τέλος 100 συνεργάτες, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα κεφάλαια για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Τα 17 κράτη-μέλη θα καταβάλουν 80 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια στον ESM, ενώ άλλα 620 δισ. θα δοθούν με τη μορφή εγγυήσεων. Με αυτή την προίκα ο μόνιμος μηχανισμός θα βγει στις αγορές για να πουλήσει ομόλογα. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα διατίθενται στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγεί: «Αρχίζουμε να προωθούμε τον ESM σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Έτσι όλοι οι επενδυτές θα είναι ενημερωμένοι για την παρουσία του μόνιμου μηχανισμού ως νέου στοιχείου των αγορών».

Στην πραγματικότητα, αθροιστικά τα δάνεια που χορηγούν EFSF και ESM δεν θα υπερβούν τα 500 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 δις. ευρώ θα έχουν τον χαρακτήρα κεφαλαίου ασφαλείας. Η γερμανική συμμετοχή, σύμφωνα με απόφαση του κοινοβουλίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 190 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού κεφαλαίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο Συμβούλιο οι μέγαλες αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία και ποτέ ενάντια στη θέληση μιας χώρας.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ο πρώτος «πελάτης» του ESM θα είναι η Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Σε αντίθεση με τον EFSF, o ESM έχει το δικαίωμα να δανείζει απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να υπολογίζονται τα κεφάλαια αυτά στο δημόσιο χρέος της χώρας, στις οποίες εδρεύουν.

Διατυπώνονται ωστόσο και ενστάσεις. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου IfΟ του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενες υπερβολικές προσδοκίες από τον ESM. O νέος μηχανισμός δεν συνιστά την απάντηση στα αίτια της κρίσης χρέους και είναι χρήσιμος μόνο για τους επενδυτές εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα άχρηστα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν και κατά συνέπεια από το μεγάλο ρίσκο. «Αυτοί που έχουν τώρα τα ομόλογα, θέλουν να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Για τον λόγο αυτόν θέλουν να ιδρυθεί στο Λουξεμβούργο μια Bad Bank με το όνομα ESM. Επιδιώκουν μια τραπεζική ένωση και σε τελική ανάλυση της κοινοτικοποίηση των χρεών στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο οι ισχυρές χώρες καλούνται να επωμιστούν τα βάρη των αδύναμων χωρών», τονίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Τις απόψεις του προέδρου του IfO δεν συμμερίζεται ο γενικός διευθυντής του ESM, που εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του νέου μηχανισμού. «Με όλες τις προετοιμασίες, τις δομές του ESM και το σημαντικό κεφάλαιο που θα διαθέτει, είμαι αισιόδοξος ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα σημειώσει την ίδια επιτυχία στις αγορές που σημείωσε μέχρι τώρα και ο προκάτοχός του, EFSF.Πηγή: Deutsche Welle 

Share