Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Aνάκαμψη σε σχεδόν διψήφιους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών, καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, υπερκαλύπτοντας σημαντικό μέρος των πιέσεων του Ιουλίου και οδηγώντας σε υπέρβαση των ορίων για τις προβλέψεις στο σύνολο του 2012. Η δυναμική επέκταση των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση παραγγελιών για πρώτες ύλες και μηχανήματα-εξοπλισμό, οδήγησαν σε αύξηση 9,8% των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, με την αύξηση σε ετήσια βάση να υπολογίζεται πλέον στα επίπεδα του 7,1%.

 

 Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά τον περασμένο Αύγουστο όπως δείχνουν τα στοιχεία, προήλθε, κυρίως, από τις εξαιρετικές επιδόσεις στα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα φρούτα- λαχανικά και το ελαιόλαδο, καθώς και στις Πρώτες Ύλες, κυρίως ορυκτών, αλλά και των προϊόντων της κατηγορίας Μηχανήματα- Εξοπλισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιέσεις συνεχίζονται μόνο στις τρεις κατηγορίες προϊόντων (Ποτά- Καπνός, Βιομηχανικά Προϊόντα, Εμπιστευτικά Προϊόντα).

 

 Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η έστω και εν μέρει αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, μετά το δύσκολο τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώθηκαν στα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων προς την Ελλάδα, μέσα από μία συνεπή και συνεκτική Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, που να στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες δομές υλοποίησής της.

 

Στην πρόκληση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει με ηχηρή και συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης- προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και με σύγχρονα εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Αποτελεί πάγιο αίτημα του εξαγωγικού κόσμου της χώρας, η θεμελίωση ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με μία ενιαιοποιημένη προσέγγιση υποστήριξης των διεθνοποιημένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ναυτιλία, και με συμπράξεις των αρμόδιων οργάνωσης της Επίσημης Πολιτείας και των συλλογικών- παραγωγικών φορέων της χώρας».

 

Τα στοιχεία του Αυγούστου που ανέλυσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, επί των εκτιμήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+11,7%) και ανακοπή της υποχώρησής τους προς τις χώρες της ΕΕ (+8,8%), μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που απορροφάται από τις χώρες της ΕΕ ανέρχεται σε 63,6%, ενώ το υπόλοιπο 36,4% απευθύνεται σε Τρίτες Χώρες.

 

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.236,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.125,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αύξηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,1%, όταν οι αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του 2012, έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 4% και 6%.

 

   Οι εισαγωγές

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.236,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.410,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,2%.

Share