Ο κόσμος μετά το παγκόσμιο χάος του 2013

Εμπιστευτική έκθεση προειδοποιεί για το τέλος των ισχυρών και το ξαναμοίρασμα της τράπουλας

Η Ευρωζώνη θα χρησιμοποιηθεί από τους τεχνοκράτες ως άρμα για την κατάκτηση του νέου κόσμου, με μειωμένη ωστόσο την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ θα αποδυναμωθεί ραγδαία μετά τις γερμανικές εκλογές

 

Στον «επόμενο κόσμο», σύμφωνα με το LEAP, οι παλιές δυνάμεις προβλέπεται ότι θα δυσκολευθούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση

Στις 16 Δεκεμβρίου 2012 εκδόθηκε το υπ’ αριθμόν 70 δελτίο «Global Europe Anticipation Bulletin» (GEAB), που είναι το εμπιστευτικό ενημερωτικό δελτίο του ευρωπαϊκού think-tank Laboratoire Européen d’Anticipation Politique (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Πολιτικής Πρόληψης), γνωστού πιο απλά ως LEAP.

Στο εμπιστευτικό δελτίο GEAB υπ’ αριθμόν 2, που εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2006, το LEAP είχε προβλέψει ότι ήταν 80% πιθανό να συμβεί μια μεγάλη ύφεση, παρόμοια με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων του 1929, και την είχε αποκαλέσει «παγκόσμια συστημική κρίση» (Global Systemic Crisis), προετοιμάζοντας τα μέλη του για την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση.

Στο εμπιστευτικό δελτίο GEAB υπ’ αριθμόν 32, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο 2009, το LEAP προέβλεψε τις τρέχουσες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Σε εκείνο το εμπιστευτικό δελτίο και στο εμπιστευτικό δελτίο που εξέδωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2012, το LEAPπροβλέπει μια τάση παγκόσμιας γεωπολιτικής πολυδιάσπασης, η οποία θα επιταχυνθεί το 2013, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης. Επίσης, επισημαίνει ότι το τέλος του κόσμου ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ηγεσία των παραδοσιακών δυνάμεων θα επιφέρει παγκόσμιο χάος το έτος 2013, στο οποίο θα αρχίσει να αναδύεται ο «επόμενος κόσμος» (world after).

Σύμφωνα με τους συντάκτες αυτών των εμπιστευτικών δελτίων, μια σειρά ποικίλων διεθνών συμμαχιών έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτές τις δραματικές εξελίξεις. Τέτοιου είδους συμμαχίες είναι οι εξής: CELAC, UNASUR, MERCOSUR, ALBA, CAN, ALADI, NAFTA, OAS, AU, NEPAD, SADC, COMESA, ECOWAS, UEMOA, CEMAC, the Arab League, EU (Ευρωπαϊκή Ένωση), EFTA, ASEAN, APT, EAC, BRICS, CASSH, Eurasian Union (Ευρασιατική Ένωση) κ.λπ. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες αυτές οι συμμαχίες δεν είναι πλήρως ικανές να προστατευθούν από την επερχόμενη καταιγίδα.

Η Ευρωζώνη -γεννημένη ουσιαστικά μέσα στην κρίση- επιδιώκει να λειτουργεί σαν κυματοθραύστης απέναντι σε κάθε καινούριο κύμα της κρίσης και γι’ αυτό επιλέγει την ενίσχυση της πορείας οικονομικής ενοποίησης, αλλά έχει σημαντικό έλλειμμα στρατηγικής και κοινωνικής συνοχής. Η Ασία και η Νότια Αμερική φαίνονται καλύτερα εφοδιασμένες για να κερδίσουν από το ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» του κόσμου και γι’ αυτό η προσοχή -στρατιωτική, πολιτική και οικονομική- των ΗΠΑ στρέφεται στον Ειρηνικό. Οι παλιές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ιαπωνία, προβλέπεται ότι θα δυσκολευθούν να προσαρμοστούν και να βρουν νέο βηματισμό στον νέο πολυ-πολικό (multi-polar) κόσμο που θα αναδυθεί μετά την κρίση.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα εμπιστευτικά δελτία του LEAP, μπροστά μας ανοίγεται ένα ασυνήθιστο και αξιοσημείωτο παγκόσμιο παίγνιο, το οποίο προσφέρει καινούργιες μοναδικές ευκαιρίες σε εκείνους που θέλουν και μπορούν να τις αδράξουν για να κατακτήσουν μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατανομή δύναμης στον νέο κόσμο που θα έρθει. Αυτό είναι ήδη εμφανές στις εξής περιοχές: (α) στη Μέση Ανατολή, όπου οι τοπικοί πληθυσμοί αξιοποιούν την ευκαιρία που τους δίνεται για να αλλάξουν την περιοχή σύμφωνα με τις φιλοδοξίες τους, (β) στην περιοχή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), των οποίων οι δυνάμεις αυξάνονται, και (γ) στην Ευρώπη, όπου κάθε νέα επίθεση της κρίσης φαίνεται ότι οδηγεί σε αναπροσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κατεύθυνση την περαιτέρω οικονομική ενοποίηση.

 

 

 

Η πορεία της Ε.Ε.

Η κρίση αξιοπιστίας του ευρώ και η αρνητική δημοσιότητα σε βάρος της Ευρωζώνης εξώθησαν και εξωθούν την Ευρωζώνη σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη γίνονται με διακριτικές διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, ώστε να μην τρομοκρατηθούν οι αγορές. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια βασική αντίθεση μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, παρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά την επιβολή της πολιτικής Μόντι στην Ιταλία και παρά τη μείωση των ελλειμμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα προβλήματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων περιοχών της Ευρωζώνης είναι ακόμη ανοιχτά και δύσκολα.

 

Ο σκληρός πυρήνας των χρηματοοικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης θέλει να κάνει την Ευρωζώνη το νέο του όχημα για κατάκτηση οικονομικής και πολιτικής δύναμης στον νέο κόσμο που θα προκύψει ύστερα από αυτήν την κρίση. Γι’ αυτό, αυτοί οι παράγοντες όχι μόνο δεν σκέπτονται με όρους «δυτικού κόσμου», αλλά θέλουν να προκαλέσουν μια βαθιά ρήξη στον δυτικό κόσμο και να αποσπάσουν από αυτόν την Ευρωζώνη, ώστε να την καταστήσουν μια νέα δική τους πολυεθνική επιχείρηση.

 

«Αδειάζουν» τη Μέρκελ

Ο σκληρός πυρήνας των χρηματοοικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης προωθεί το σχέδιό του σε δύο επίπεδα: Αφενός διαχωρίζει και απομονώνει την Ευρωζώνη από τις ΗΠΑ, με το να ακολουθεί μονομερή πολιτική διαχείρισης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και μάλιστα μονομερή πολιτική η οποία είναι ριζικά αντίθετη προς εκείνη που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Στην Ευρωζώνη κυριαρχεί η συνταγή της λιτότητας. Αφετέρου η ίδια ελίτ -που θέλει να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε όχημά της στον «επόμενο κόσμο»–, ενώ αφήνει προσωρινά τη Γερμανία να νομίζει ότι «περνά» η γερμανική πολιτική στην αντιπαράθεση Ευρωζώνης – ΗΠΑ, ετοιμάζεται να «αδειάσει» και τη Γερμανία, ώστε να αφομοιωθεί και η γερμανική ισχύς μέσα στο χωνευτήριο εθνών και λαών της Ευρωζώνης, με την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση υποδομών στην Ευρωζώνη.

Η εκλογή μιας αποδυναμωμένης καγκελαρίας, μετά τις εκλογές του 2013, δεν θα επιτρέπει πλέον στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση να αρνηθεί την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία ήδη υποστηρίζει το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο -όπως προβλέπουν τα εμπιστευτικά δελτία του LEAP- θα συμμετέχει ως εταίρος στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Επιπλέον της έκδοσης ευρωομολόγων, το 2014 θα είναι η χρονιά που θα εφαρμοστεί η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης.

Αυτές οι εξελίξεις θα δώσουν την ευκαιρία στον σκληρό πυρήνα των χρηματοοικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης να προωθήσουν -όπως πάντα, χωρίς πολλές δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς άμεση συμμετοχή των λαών- μεταβίβαση ακόμη περισσότερης πολιτικής εξουσίας από το εθνικό επίπεδο στο ευρωπαϊκό, ώστε αυτές οι ελίτ να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους με ακόμη λιγότερη λογοδοσία προς τους πολίτες και ακόμη λιγότερη διαφάνεια.

 

Αποδυνάμωση

Κάθε προοπτική ισχυρής εθνικής κυβέρνησης σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα υπονομευτεί σκληρά. Οι ευρωζωνικές ελίτ άφησαν την καγκελάριο Μέρκελ να νομίζει ότι είναι η επικεφαλής μιας ισχυρής εθνικής κυβέρνησης, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε (εν γνώσει ή εν αγνοία της) βαθείς στρατηγικούς σχεδιασμούς της ευρωζωνικής ελίτ. Τώρα που η Μέρκελ έκανε αυτό που ήθελε η ευρωζωνική ελίτ, θα αποδυναμωθεί ραγδαία, όπως προβλέπει το τελευταίο εμπιστευτικό δελτίο του LEAP, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ «θα βρεθεί σε ακόμη πιο εύθραυστο έδαφος μετά τις εκλογές». Οι μόνες κυβερνήσεις που είναι επιθυμητές στην ευρωζωνική ελίτ είναι εκείνες οι «γκρίζες», τεχνοκρατικές, διεκπεραιωτικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ως τοπικοί «επιτετραμμένοι» της ευρωζωνικής ελίτ στις χώρες τους. Η εκδίπλωση ενός σχεδίου δημιουργίας μιας νέας αυτοκρατορικής δομής είναι μπροστά μας!

 

Μείωση της εθνικής κυριαρχίας

 

Τα εμπιστευτικά δελτία του LEAP προβλέπουν ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά ύφεσης για την Ευρώπη, η οποία θα αντιδράσει με προσπάθειες περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης και θα προσπαθήσει να προβάλλει τον εαυτό της ως μια «Ελβετία» εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας. Η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης -είτε προωθηθεί μέσω της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το 2014, είτε μέσω αυξημένης πολιτικής ολοκλήρωσης ή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)- θα μειώσει περαιτέρω, σε πολύ σημαντικό βαθμό, την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η στόχευση, πάντως, των χρηματοοικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης προς ραγδαία μείωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών φάνηκε ακόμη και στις διαφωνίες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η «γραμμή» που πέρασε τελικά σημαίνει ότι, περίπου έως το 2015, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει αρκετή πιστωτική ικανότητα και τεχνογνωσία ώστε να αφήσει το ΔΝΤ να ασχολείται με άλλες χώρες, καθώς ο ESM θα μπορεί να διαχειρίζεται με δικές του δυνάμεις τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, βεβαίως, αν επιτύχει αυτό το σχέδιο των Ευρωπαίων, ο ESM θα έχει εξαλείψει και άλλο μέρος εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θα έχει υποτάξει ακόμη περισσότερο της κοινωνίες της Ευρωζώνης στους τεχνοκρατικούς σχεδιασμούς των χρηματοοικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης.

 

Καταφύγιο ειρήνης η Ευρώπη

Η αύξηση της παγκόσμιας βίας θα αναδείξει την Ευρωζώνη ως μία από τις λίγες ειρηνικές περιοχές στις οποίες οι επενδυτές θα βλέπουν προοπτική για το μέλλον

 

Το 2012 τελειώνει με μια αρνητική οικονομική κατάσταση (ύφεση) και με μια δύσκολη γεωπολιτική πραγματικότητα (σημαντικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Άπω Ανατολή, όπου είναι ανοιχτό το ζήτημα των πυραύλων της Βόρειας Κορέας, το οποίο αναλύθηκε σε βάθος από την εφημερίδα «The Guardian» στις 13 Δεκεμβρίου 2012, και το ζήτημα της σινο-ιαπωνικής έριδας επί διαφιλονικούμενων νήσων, το οποίο αναλύθηκε σε βάθος από την εφημερίδα «Le Monde» στις 13 Δεκεμβρίου 2012). Αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά δελτία του LEAP, προδιαγράφουν ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδος, με αυξημένη πιθανότητα να συμβούν ατυχείς πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί χειρισμοί, επιτείνοντας τη γεωπολιτική και γεωοικονομική αστάθεια.

 

Ευρωζώνη

Όλα, βεβαίως, χαρακτηρίζονται σχετικά, αλλά η αύξηση της παγκόσμιας βίας μέσα στο 2013 εκτιμάται ότι θα αναδείξει την Ευρωζώνη ως μία από τις λίγες ειρηνικές περιοχές και γι’ αυτό η Ευρωζώνη θα είναι μια από τις λίγες περιοχές στις οποίες οι επενδυτές θα βλέπουν κάποια προοπτική για το μέλλον. Έτσι, η αύξηση της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αστάθειας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, η οποία θα προβάλλεται ως μια από τις λίγες περιοχές ειρήνης, ευστάθειας και ανακούφισης.

 

Οι BRICS

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εξελίξεων, προβλέπεται να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωζώνης και των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), γεγονός που θα επιφέρει πολιτικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, διότι θα ανταγωνιστούν για την ανακατονομή παγκόσμιας δύναμης και εξουσίας οι παλιές δυνάμεις (κυρίως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία) με τις νέες φιλόδοξες δυνάμεις, δηλαδή την Ευρωζώνη και τα κράτη BRICS.

Θα κερδίσουν οι καλύτεροι παίκτες

 

Στην επόμενη σύνοδο του G20, που θα λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αγία Πετρούπολη (για πρώτη φορά σε πόλη έξω από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης), θα δοθεί η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να τεθούν και να συζητηθούν ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για την παγκόσμια διακυβέρνηση, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Ό,τι είναι να συμφωνηθεί μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων παικτών θα συμφωνηθεί εκεί. Από εκεί και πέρα, μέσα στο 2014, θα κερδίσουν οι παίκτες που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να προσαρμοστούν στον «επόμενο κόσμο» (world after), όπως αποκαλεί το LEAP τον κόσμο που θα αναδυθεί μετά το πέρας της παρούσας φάσης της κρίσης.

 

 

 

 

 

 


Τελευταία νέα

 • Άλογο πρώτο

 • Απλή; Πόσο απλή;

 • Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν την Κίνα

 • Η ανέχεια έδιωξε τον φόβο εξόδου από το κοινό νόμισμα!

 • Η εκκρεμότητα

 • Νέα επίθεση σε μετανάστη

 • Yπερψηφίστηκε επί των άρθρων το φορολογικό

 • Eύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά από τον Σόιμπλε

 • ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό»

 • Eντός στόχων τα έσοδα

 • Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για το κυπριακό χρέος

 • «Yποχρεωμένος» να ηγηθεί της κεντροδεξιάς ο Μπερλουσκόνι

 • Γ. Bρούτσης: Στο ΙΚΑ όλα τα ταμεία έως το 2017

 • Στη Βουλή η δικογραφία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την περίοδο της θητείας στο ΥΠΕΚΑ

 • X. Σταϊκούρας: Τον Μάρτιο, το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις