Νέα “μαύρη τρύπα” 500 εκατ. ευρώ, από οφειλές πιστωτικών ιδρυμάτων στο Δημόσιο

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Νέα «μαύρη τρύπα», ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανέκυψε ξαφνικά στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, και με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να καλυφθεί αυτή είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

 

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υποχρέωση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι τράπεζες το 2008, βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην επιστραφεί στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν ότι πρόκειται για έσοδα, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012. Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας, με επιστολή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, είχε ζητήσει την πληρωμή από τις τράπεζες των 500 εκατ. ευρώ.

Στις συγκεκριμένες ενστάσεις του οικονομικού επιτελείου, αρχικά η τρόικα πρότεινε είτε να επιβληθεί μια νέα έκτακτη εισφορά είτε να καταργηθούν από εφέτος τα δώρα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, οπότε η τρόικα αντιπρότεινε, είτε να υπάρξει νέα περικοπή των μισθών είτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να καλυφθεί το κενό. Όμως, και η δεύτερη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό.

Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στα μέτρα του 2014. Με την τρόικα, πάντως, να επιμένει και για πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι «προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε πολύ από τα 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, που προβλέπει ως πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός».

Όλα αυτά, θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις 6.30 το απόγευμα σήμερα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Share