Η κρίση απειλεί τις τράπεζες, λέει τώρα το ΔΝΤ

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012   

του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Προβλέψεις για μείωση των πιστώσεων κατά 9%, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί αν δεν συμφωνηθεί η δημιουργία εποπτεύουσας αρχής
 
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίσως χρειαστούν να «ξεφορτωθούν» 2,8 τρισ. δολάρια από τη περιουσία τους για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες

 

Νούμερο ένα απειλή θεωρεί την κρίση στην Ευρωζώνη για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα το ΔΝΤ, το οποίο προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως θα χρειαστεί να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,8 τρισ. δολαρίων για να καλύψουν τα μαύρες τρύπες τους.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο διεθνής οργανισμός καλεί ακόμη τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς σε εμβάθυνση των χρηματοπιστωτικών και δημοσιονομικών δεσμών τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την κρίση στην ευρωζώνη τον βασικό κίνδυνο και επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί τους έξι τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να είναι «πολύ εύθραυστη» η εμπιστοσύνη.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος από τα ανοίγματα που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενδέχεται να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 2,8 τρισ. δολαρίων στα επόμενα δύο χρόνια, ποσό που είναι αυξημένο κατά 200 δισ. δολάρια σε σχέση με την πρόβλεψη έξι μήνες πριν. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού εκτιμά ότι το ενδεχόμενο αυτό θα περιορίσει την προσφορά πιστώσεων κατά 9% από τα τέλη του 2013, γεγονός που θα φρενάρει την ανάπτυξη.

Το ποσό αυτό μπορεί, μάλιστα, να γίνει μεγαλύτερο, αν, όπως λέει το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινής εποπτεύουσας αρχής για τις τράπεζες και οι χώρες της περιφέρειας δεν προχωρήσουν με τα προγράμματα προσαρμογής, και να φθάσει στα 4,5 τρισ. δολάρια, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην απασχόληση και τις επενδύσεις. Η χορήγηση πιστώσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενδέχεται τότε να μειωθεί κατά 18% (!).

 

Ημιτελής ατζέντα

«Παρά τα πολλά σημαντικά βήματα που έχουν ήδη λάβει οι πολιτικοί, η ατζέντα παραμένει ανησυχητικά ημιτελής, θέτοντας την Ευρωζώνη μπροστά σε ένα καθοδικό σπιράλ φυγής κεφαλαίων, ανησυχιών για διάλυση και οικονομικής κάμψης», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

 Ο Τζον Βίναλς, διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ και βασικός συντάκτης της προαναφερθείσας έκθεσης, δήλωσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Τόκιο, ότι τα προβλήματα της Ευρώπης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις υπερχρεωμένες ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως μάθημα ότι η καθυστέρηση των απαραίτητων πολιτικών προσαρμογών έως ότου οι αγορές τις επιβάλλουν θα οδηγήσει σε «σκληρότερα οικονομικά αποτελέσματα». «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, οι οποίες έχουν βελτιωθεί, να οδηγήσουν σε μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας», πρόσθεσε.

 Η έκθεση, μετά και τη χθεσινή αντίστοιχη με τις κατά πολύ δυσμενέστερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, έρχεται να σκιάσει τη φετινή ετήσια Σύνοδο του διεθνούς οργανισμού στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

 

Αποχώρησε η Κίνα

Η ένταση στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας έχει περάσει και στη Σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ενδεικτική των πολύ ψυχρών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο είναι η μεγάλη μείωση που καταγράφουν οι πωλήσεις ιαπωνικών αυτοκινήτων στην Κίνα. Οι πωλήσεις της Toyotaμειώθηκαν κατά 49% τον Σεπτέμβριο, ενώ αυτές της Hondaκαι της Nissanμειώθηκαν κατά 40% και 35% αντίστοιχα.

 

Στρος-Καν: «Αφήστε με ήσυχο επιτέλους!»

 

 

Την έντονη δυσφορία του επειδή έχει γίνει «στόχος καταδίωξης των Μέσων Ενημέρωσης» εκφράζει με δηλώσεις του, που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη στο περιοδικό «Le Point», ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ζητάει να τον αφήσουν ήσυχο οι παπαράτσι.

Ο Στρος-Καν επαναλαμβάνει ότι έχει εμπλακεί άδικα στη γνωστή υπόθεση μαστροπείας στη Γαλλία και προσθέτει ότι «οι περιορισμοί που απορρέουν από την αστική αγωγή» εναντίον του στην υπόθεση της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό «τον εμποδίζουν να πει την αλήθεια».

«Δεν έχω ποτέ καταδικαστεί, ούτε σε αυτήν εδώ τη χώρα ούτε σε καμία άλλη. Κατά συνέπεια, τίποτε δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι έχω γίνει στόχος καταδίωξης των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ορισμένες ημέρες μοιάζει με ανθρωποκυνηγητό», λέει ο πρώην ισχυρός άνδρας.

«Δεν είμαι πλέον πολιτικός ούτε κοσμικός», επισημαίνει εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του που ένας φωτογράφος παραμονεύει έξω από το σπίτι του μία στις δύο ημέρες.

Για την υπόθεση του ξενοδοχείου «Κάρλτον» της Λιλ, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται για μαστροπεία, επαναλαμβάνει ότι «δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο ξενοδοχείο αυτό», ακολουθώντας σταθερά την υπερασπιστική γραμμή του. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς συμμετείχε στις βραδιές σεξ που οργάνωνε ένας φίλος του. «Έχω πει όμως και επαναλαμβάνω ότι αγνοούσα ότι ορισμένες γυναίκες πληρώνονταν για να παρίστανται», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σύλληψή του στις 14 Μαΐου 2011 και στην παραμονή επί τέσσερις νύκτες στη φυλακή του Ράικερς Άιλαντ, λέει: «Ήταν απίστευτα επώδυνο».

 

OΜόντι μειώνει φόρους για τους αδύναμους αλλά αυξάνει τον ΦΠΑ

 

Σε μια σπάνια για τέτοιες εποχές απόφαση προχώρησε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μειώνοντας τον συντελεστή που αφορά στη φορολόγηση των κατώτερων εισοδημάτων.

Από την άλλη, όμως, ανακοίνωσε την αύξηση του ΦΠΑ, φόρος που επηρεάζει όλους, αλλά και άλλες ευρύτερες περικοπές προκειμένου να αντισταθμίσει την προβλεπόμενη απώλεια εσόδων.

 Συγκεκριμένα, ο Μόντι ανακοίνωσε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 23% σε 22% για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ τον χρόνο και σε 26% από 27% για τα εισοδήματα μεταξύ 15.001 και 28.000 ευρώ. Τα τρία ανώτατα κλιμάκια μένουν ανέπαφα.

 Οι περικοπές έχουν άρωμα εκλογών, καθώς τίθενται σε ισχύ από το 2013, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Απριλίου. Η μείωση της φορολογίας θα στοιχίσει στο ιταλικό Δημόσιο 5 δισ. ευρώ.

 Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, αντί της αναμενόμενης μείωσης του ΦΠΑ, την αύξησή του, κατά μία όμως ποσοστιαία μονάδα από το σημερινό 21%. Για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη μείωση της φορολογίας, ο Μόντι ανακοίνωσε επίσης περικοπές στην Υγεία, τις τοπικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, καθιστώντας στην πράξη το «φιλολαϊκό» μέτρο της μείωσης της φορολογίας των αδυνάτων «δώρον άδωρον».

Θα προχωρήσει, ακόμη, στην επιβολή ενός νέου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

 Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μόντι, η οποία ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, επέβαλε μέτρα σκληρής λιτότητας, με αποτέλεσμα η ύφεση να γίνει μεγαλύτερη και η αρχική «συναίνεση» στα μέτρα να έχει προκαλέσει πολιτική γκρίνια, υπό το βάρος των εντεινόμενων λαϊκών αντιδράσεων και στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ύφεση 2,4% το 2012 και θετική ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2013, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,8% το 2013.

Και, όπως συμβαίνει με το δημόσιο χρέος των άλλων χωρών της περιφέρειας με τα μέτρα λιτότητας, αντί να μειώνεται αυξάνεται. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να φθάσει στο 126,4% του ΑΕΠ φέτος.

Share