Νέα αποχώρηση-σοκ…

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012   

των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΤΑΝΤΟΥ

Μετά τη ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου, που μετακομίζει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, χθες η Coca Cola 3E, της οικογένειας Δαυίδ, ανακοίνωσε αλλαγή έδρας για την Ελβετία
 
Διώχνει και την Coca Cola η «βαρυχειμωνιά» της Τρόικας

 

Η θηλιά του Μνημονίου και της Τρόικας, που επί τρία χρόνια σφίγγει την ελληνική οικονομία, απαγχονίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στέλνοντας στην ανεργία κοντά 1,5 εκατομμύριο κόσμο και στην εξαθλίωση πάνω από 400.000 οικογένειες, τώρα χτυπά και την πόρτα των πολύ μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με πολυεθνική δραστηριότητα, αναγκάζοντάς τες να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Μετά τη ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου, που μετακομίζει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, χθες το ελληνικό κομμάτι της CocaCola, δηλαδή η CocaCola3E, της οικογένειας Δαυίδ, ανακοίνωσε αλλαγή έδρας για την Ελβετία. Να σημειωθεί ότι η 3Ε είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η απόφασή της αυτή προκάλεσε αναταράξεις τόσο στους οικονομικούς κύκλους όσο και στους χρηματιστηριακούς. Η μαζική φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα θεωρείται πλήγμα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς στέλνεται διεθνώς το μήνυμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την οικονομία της χώρας μας και την ασκούμενη πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ νέες επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Οι κύριες αιτίες, βέβαια, είναι η υφεσιακή πολιτική που έχει επιβάλει η Τρόικα με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες. Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους διεξόδου και διάσωσής τους, επιλέγουν την αλλαγή έδρας, ώστε αυτόματα να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα άλλων χωρών, καθώς οι ίδιες -παρά την ελληνική κρίση- παραμένουν υγιείς.

Ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος χθες υποδέχτηκε σοκαρισμένος την απόφαση της 3Ε και αρκετοί από τους θεσμικούς παράγοντες, σε δηλώσεις τους στην «Ε», αναλύουν τις αιτίες και τις αφορμές της «μετανάστευσης» των επιχειρήσεων, καθώς δηλώνουν ότι η αγορά έχει στραγγαλιστεί από την ύφεση. Βέβαια, υπήρξαν και οι φωνές εκείνων που κάνουν λόγο για έλλειψη οικονομικού πατριωτισμού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ανέφερε στην «Ε» ότι «η CocaColaκαι η ΦΑΓΕ είναι παγκόσμιοι παίκτες και δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι μικρομεσαίοι». Ο ίδιος, μάλιστα, πιστεύει ότι «την ώρα αυτήν όλοι θα πρέπει να επιδείξουν επιχειρηματικό πατριωτισμό, γιατί κινήσεις μεταφοράς έδρας δείχνουν πανικό και αποτελούν προτροπή και για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επικρίνει δριμύτατα και το υπουργείο Οικονομικών για τα σενάρια που διαρρέει και κάνουν λόγο για φορολόγηση έως 50% σε εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εγκληματούν» και τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ανοησίες και να υπάρξει, επιτέλους, ένα απλό φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας για όλους».

 

Κ. Χατζηδάκης

Αν και η κίνηση της CocaColaαποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, παρά την εμφανή δυσαρέσκειά του, απέφυγε να πάρει σαφή θέση, δηλώνοντας: «Δεν μπορώ να υποδείξω σε καμία επιχείρηση και σε καμία εταιρεία τι θα κάνει ως προς τη στρατηγική της ούτε έχω τη δυνατότητα λήψης αστυνομικών μέτρων».

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά ότι, αν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα φύγουν άλλες επιχειρήσεις, αλλά, αντίθετα, θα υπάρξει εισροή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Ο σκοπός

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ελβετική εταιρεία Coca – Cola HBCAG προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca – Cola 3E. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για θυγατρική της Kar – Tess Holding, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Δαυίδ.

Σκοπός της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής της Coca – Cola HBCAG είναι να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca – Cola Hellenic στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης, μέσω μιας νέας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών. Η Coca – Cola HBCAG θα ζητήσει, συγχρόνως, την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της Coca – Cola HBCAG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων. Η έδρα μεταφέρεται στην Ελβετία, ενώ την πρόταση έχει αποδεχθεί ήδη το 60,7%.

Κύκλοι της διοίκησης της Coca- Cola, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται ότι η κίνηση της εταιρείας αποβλέπει στην άντληση κεφαλαίων και η επιλογή της Ελβετίας εστιάστηκε στην παραδοχή της οικονομικής σταθερότητας, σημείωναν, ωστόσο, ότι η ελληνική παραγωγή δεν θα επηρεαστεί και κατ’ επέκταση τα έσοδά της θα φορολογούνται στην Ελλάδα.

 

Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Η Coca-  Colaκάνει τη δουλειά της προς το συμφέρον της και αποδεικνύει πολύ ξεκάθαρα το σωστό των λεγόμενων τόσο καιρό από εμάς τους εμπόρους: Ότι η φορολογία αυτή όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη, όχι μόνο δεν θα φέρει εργασία, αλλά θα διώξει και τους λίγους που είχαν επενδύσει σε αυτόν τον τόπο, που είχαν παραγωγή, είχαν μονάδες και θα πάνε κάπου άλλου. Το ίδιο έγινε και με τη ΦΑΓΕ, η οποία επίσης έβγαλε την έδρα της έξω. Αυτό είναι για εμάς το ξεκίνημα της πλήρους αποδόμησης της παραγωγικής δομής και του παραγωγικού ιστού της χώρας και της τελείως λάθος πολιτικής που ακολουθείται συστηματικά και μεθοδευμένα. Και προφανώς αυτό δεν γίνεται από λάθος. Δεν χρεώνω τίποτα στην Τρόικα, γιατί η Τρόικα είναι εδώ για να πάρει τα λεφτά της, επειδή έχουμε ανίκανους πολιτικούς. Πρέπει να διαλέξουμε: Ή είναι ανίκανοι ή είναι πονηροί και εκτελούν εντολές. Ένα από τα δύο συμβαίνει.

Λοιπόν, εμείς, οι άνθρωποι της δουλειάς, του μόχθου, που δεν βγάλαμε τα λεφτά μας έξω για να τα βολέψουμε, αλλά τα ρίξαμε εδώ για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, αυτήν τη στιγμή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα σπιράλ θανάτου και καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν είναι πια ταφόπλακα. Ταφόπλακα είναι όλα αυτά που γίνονται εδώ και 2-3 χρόνια. Η φορολογία του 35% και όλα αυτά που πάνε να επιβάλουν τώρα είναι για να μας δώσουν το οριστικό και τελειωτικό χτύπημα, τη χαριστική βολή όσων έχουμε καταφέρει -σε πείσμα των καιρών και όλων αυτών που θέλουν να μας διώξουν- για να μένουμε ζωντανοί. Θέλουν να φύγουμε όλοι από τη μέση. Και δεν το θέλουν κατά λάθος. Είναι συστηματικό, είναι μεθοδευμένο, αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς. Εννοώ τους πολιτικούς και την πολιτική που ακολουθούν. Είναι μια ξεκάθαρη εικόνα καταστροφής του ελληνικού εμπορίου και της ελληνικής παραγωγής, της εξαθλίωσης του Έλληνα εργαζομένου. Μας αλλάζουν με ταχύτητα το μοντέλο που ζούμε, μας αλλάζουν με ταχύτητα το μοντέλο που επιχειρούμε και κάνουμε εμπόριο. Τα λάθη τους τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και αυτοί δεν πληρώνουν τίποτα.

 

Δημήτρης Δουμάνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Ήταν τελείως ξαφνικό. Η επιχείρηση ενημέρωσε ταυτόχρονα με teleconferenceτα σωματεία όλου του ομίλου και μας το ανακοίνωσαν. Μας είπαν ότι είναι για το καλό της εταιρείας και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την Ελλάδα για τις παραγωγικές μονάδες. Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση – θα δείξει ο χρόνος.

Φέτος έκλεισαν δύο από τις εφτά παραγωγικές μονάδες της εταιρείας, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά, κατά τα άλλα, τα εργοστάσια δουλεύουν.

 

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

 

Εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον Ιούλιο του 2010, έπειτα από έρευνα σε μεγάλο δείγμα της τάξεως των 1.723 εταιρειών σχετικά με τη διάθεση που υπήρχε τότε λόγω της υπερφορολόγησης για αλλαγή της φορολογικής έδρας. Τότε τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι δύο στους δέκα, 20% δηλαδή, είχαν σκεφτεί σοβαρά να αλλάξουν τη φορολογική τους έδρα.

Η υπερφορολόγηση την οποία έχει υποστεί η επιχειρηματικότητα τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά και το ασταθές κλίμα το οποίο επικρατεί στην οικονομία και, πολύ περισσότερο, η έλλειψη πλέον ρευστότητας συντελούν στη μεταβολή φορολογικής έδρας. Σήμερα, λοιπόν, χάνουμε όλη αυτήν τη φοροδοτική ικανότητα, την οποία διαθέτουν αυτά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Και βεβαίως στην περίπτωση της Coca- Colaπαρουσιάζεται και ένα άλλο φαινόμενο: Πέραν της υπερφορολόγησης, η έλλειψη της ρευστότητας τους οδηγεί όχι μόνο σε άλλο ευρωπαϊκό ή τρίτης χώρας τραπεζικό σύστημα, αλλά απευθείας στη χρηματιστηριακή αγορά, έτσι ώστε να μπορεί να αντλεί κεφάλαια με μηδενικό κόστος από την αγορά μετοχών που θα γίνει.

Φοβάμαι ότι, αν δεν αλλάξει το μέγεθος της οικονομικής πολιτικής και δεν επιστρέψουμε και πάλι στο μονοπάτι της ανάπτυξης, που αυτό βεβαίως θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -και η οποία φοβούμαι ότι θα καθυστερήσει έως και το πρώτο τρίμηνο του 2013-, εκτός από πληθώρα λουκέτων που θα έχουμε προσθέσει στον ήδη βεβαρημένο αριθμό, θα υπάρξει και φυγή κι άλλων επιχειρηματικών σχημάτων που σήμερα είναι κερδοφόρα.

 

 

Χάρης Οικονομόπουλος, πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Το γεγονός ότι μία από τις εταιρείες που έχει από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αποχωρεί αποδεικνύει ότι η εχθρική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν αυτό δεν λειτουργήσει για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, κάτι το οποίο ο πρόεδρος της Coca- Cola, ο κ. Δαυίδ επανειλημμένα έχει θέσει ως ζήτημα, δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο θα μπορούσε να το κάνει.

Η διαρκής απουσία ενός σταθερού και διεθνώς ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος είναι ένας τρόπος ο οποίος, όσο δεν κόβεται, μας πνίγει όλους. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα επιβαρύνει περισσότερο το προσωπικό εισόδημα και, λόγω της δομής της ελληνικής οικονομίας, το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Το σύστημα φορολόγησης δεν ενθαρρύνει τη φοροδοτικότητα, ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή. Και ο τρόπος με τον οποίο έχει αποφευχθεί όλα αυτά τα χρόνια η ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο όλων των πηγών ενημέρωσης και τιμολόγησης στην Ελλάδα επέτρεπε στο παρελθόν τη διαφυγή μεγάλης φορολογικής ύλης και δεν επέτρεπε τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στο παρελθόν είχε γίνει ιδεολογία.

 

Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

Γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνεται το όλο οικονομικό κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί: ΗΗ υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων και το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα. Γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνοι και η κυβέρνηση και η Τρόικα, με μια λάθος πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, μια λάθος συνταγή, η οποία οδηγεί σε ύφεση και στο διώξιμο επιχειρήσεων από τη χώρα.

Εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή -και που ενδεχόμενα είναι απαραίτητη- και την κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, θα έπρεπε ταυτόχρονα να υπάρχει και ένα αναπτυξιακό πρότυπο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Θεωρώ θετικό ότι παραμένει η παραγωγή στην Ελλάδα. Εάν η εταιρεία βγάλει τα εργοστάσια από τη χώρα, θα αυξηθεί το πρόβλημα της ανεργίας και, βέβαια, θα έχουμε εισαγόμενο πλέον ένα προϊόν το οποίο είναι ευρείας κατανάλωσης.

Share