Οι έρευνες δείχνουν: Κεντροδεξιά και αγνόηση πολιτικού κόστους

Όπως και με άλλη ευκαιρία έχουμε επισημάνει, οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία. Όμως, μόνο εργαλεία. Όχι προφητείες που πρέπει να τις παίρνεις τοις μετρητοίς. Και αυτό διότι αποτυπώνουν τάσεις μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Διότι, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, «μεταξύ κύλικος και χειλέων, πολλά πέλει». Κοινώς, κανείς δεν ξέρει πώς αλλάζουν τα πράγματα από τη μία στιγμή στην άλλη.

 

Ως εργαλεία, όμως, οι δημοσκοπήσεις, αν διαβαστούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ας πάρουμε παράδειγμα την τελευταία δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research. Ασφαλώς και θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες, με συχνότητα ανάλογη προς τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένες εκτιμήσεις όσον αφορά το τι θέλει το εκλογικό σώμα. Κυρίως διότι αυτή η λαϊκή βούληση μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα, κυρίως για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Για παράδειγμα:

-Έγινε λόγος προσφάτως για μία απόπειρα διεύρυνσης της ΝΔ -όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή- με ανοίγματα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι απόψεις είναι αρνητικές προς μία τετοια προοπτική. Αφορούν, δε, κυρίως το άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων προέκυψε από τον κορμό της ΝΔ και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε περί… ανοίγματος. Αντιθέτως, συμπεραίνουμε ότι είναι τέτοια πλέον η λαϊκή απέχθεια προς το ΠΑΣΟΚ που ένα τέτοια άνοιγμα από τον Σαμαρά κρίνεται αρνητικά!

-Η παραπάνω διαπίστωση, σε συνδυασμό με την αρνητική διάθεση του κόσμου για μία κοινή κάθοδο σε εκλογές κομμάτων της Κεντροαριστεράς, οδηγεί στο συμπεράσμα ότι όχι μόνο είναι διαιρεμένος πλέον ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, αλλά, κυρίως, ότι δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα κεντροδεξιό σχήμα. Κάτι, άλλωστε, που προκύπτει και από την απάντηση ότι καταλληλότερη κυβέρνηση είναι μια συμμαχική με κορμό τη ΝΔ, καθώς και ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Αν τα παραπάνω έχουν ιδεολογική χρησιμότητα για τον κ. Σαμαρά και τις κινήσεις του σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τη διεύρυνσή της, ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν στην απαιτούμενη τόλμη μιας κυβέρνησης. Τόλμη που συνήθως μετριέται από τις κυβερνήσεις με το καταραμένο πολιτικό κόστος. Λοιπόν, ο πρωθυπουργός στό κρίσιμο έτος 2013 πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τα εξής:

Ο λαός στη συντριπτική πλειονότητά του, όπως προέκυψε από την έρευνα στην οποία αναφερόμαστε:

-Θέλει να εφαρμοστούν οι νόμοι περί διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των δήμων που έχουν πρσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

-Θέλει να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και με άλλα μέσα.

-Θέλει να συγχωνευθούν οι δημόσιοι φορείς ώστε να περιοριστεί η σπατάλη.

Αυτή η λαϊκή βούληση ουσιαστικώς ακυρώνει τον όποιο φόβο πολιτικού κόστους μπορεί να διακατέχει την κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος αυτός οδήγησε πολλές κυβερνήσεις σε αδράνεια. Και τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.


Τελευταία νέα

 • Oικονομική ασφυξία για το 51% των Ιταλών

 • «Μάχη» για το πολιτικό κενό στη Βενεζουέλα

 • Στον ανακριτή για την μεταφορά παράνομων μεταναστών

 • Αγριεύει ο καιρός

 • Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον 54χρονο ορειβάτη

 • «Πόλεμος» για τη λίστα Λαγκάρντ


 • Διήμερο επαφών στο Βερολίνο
 • Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ

 • Σε μείωση κλινών οδηγούν τα νέα οργανογράμματα νοσοκομείων, υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ

 • Δολοφονία γυναίκας στη Μανωλάδα Ηλείας

 • Στο Βερολίνο αύριο ο πρωθυπουργός

 • Τερματικό σταθμό φυσικού αερίου σχεδιάζει η Τουρκία

 • Ερντογάν: Όχι σε αμνηστία σε κούρδους αντάρτες

 • Ο Αντ.Μπάμιατζης νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

 • Ιταλία: Προηγείται ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι