Θα κάνει ρουσφέτι ο Σαμαράς στους δυο εταίρους του;

Καθώς το πολιτικό σκηνικό αρχίζει και παίρνει άλλη τροπή, με αφορμή την εμπλοκή της οικογένειας Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ, η προσπάθεια που είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι η αποφυγή οιουδήποτε κλονισμού της σημερινής κυβέρνησης.

 

Μια αρνητική εξέλιξη, όπως, λ.χ., η πτώση της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα επηρέαζε εξίσου αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, στην κατάσταση που αυτή βρίσκεται. Πέραν, όμως, αυτού, μπορούν να παρατηρηθούν τα εξής για τις συνέπειες που ένα τέτοιο γεγονός θα είχε:

Πρώτον, εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων αυτός που θίγεται λιγότερο είναι ο πρωθυπουργός. Είναι αυτονόητο αυτό, καθώς και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι -για κυβερνήτη- ο κόσμος εμπιστεύεται απ’ όλους περισσότερο τον κ. Σαμαρά. Αντιθέτως, με το φάσμα μιας εκλογικής συντριβής βρίσκονται αντιμέτωπα τα δύο άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι αρχηγοί τους.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, καθώς και η τελευταία εξέλιξη, με πρωταγωνιστή τον κ. Παπακωνσταντίνου, έρχεται να πλήξει το κόμμα αυτό, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες πολλά καταλογίζουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, καταβαραθρώθηκε στις εκλογές. Γι’ αυτό, άλλωστε, και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο ήμισυ του εκλογικού του ποσοστού. Τώρα που «έσκασε» και η βόμβα Παπακωνσταντίνου, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα εμφανισθούν ακόμη πιο συρρικνωμένα.

Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι όχι μόνο της καταλογίζεται πως στήριξε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο πήρε αντιλαϊκά μέτρα -κάτι που θεωρείται ούτως ή άλλως απαράδεκτο για την υποκριτική Αριστερά-, αλλά επιπλέον και η στήριξη την οποία παρέσχε σε κρίσιμες ψηφοφορίες ήταν επαμφοτερίζουσα, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα. Κάτι που επέβαλαν τα ιδεολογικά συμπλέγματα των Αριστερών. Όμως, αυτή η τακτική του «ολίγον έγκυος» κάθε άλλο παρά πειστική είναι για τους πολίτες.

Τούτων δοθέντων, οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα πράξουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία και να παρατείνουν τον αργό θάνατο των κομμάτων τους. Το δύσκολο είναι να τα καταφέρει ο κ. Βενιζέλος, που αντιμετωπίζει και το μείζον πρόβλημα. Πρώτον ηθικής τάξεως, γενικότερα, για το κόμμα του. Δεύτερον, διχασμού του κόμματός του, αφού τα επιφανή στελέχη του δεν θέλουν τον κ. Βενιζέλο για αρχηγό.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να διασώσει και τους δύο αρχηγούς, δεδομένου ότι και αυτόν τον συμφέρει η παράταση της θητείας της παρούσης κυβερνήσεως. Πώς θα επιτύχει αυτό; Πρώτον, μη υψώνοντας τους τόνους. Δεύτερον, απαιτώντας διαφάνεια, αλλά επικεντρώνοντας την κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου και αφήνοντας απέξω, όσον αφορά ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ, τον κ. Βενιζέλο. Τρίτον, δίνοντας ηθική στήριξη στον κ. Κουβέλη, όπως, άλλωστε, έκανε και μετά την ευνοϊκή για τη χώρα απόφαση των Βρυξελλών για εκταμίευση της δόσης, ευχαριστώντας τον δημοσίως για τη συμβολή του στη διαμόρφωση των μέτρων που άνοιξαν τον δρόμο για τα κοινοτικά χρήματα. Ας προσέχει, πάντως…


Τελευταία νέα

 • Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ

 • Σε μείωση κλινών οδηγούν τα νέα οργανογράμματα νοσοκομείων, υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ

 • Δολοφονία γυναίκας στη Μανωλάδα Ηλείας

 • Στο Βερολίνο αύριο ο πρωθυπουργός

 • Τερματικό σταθμό φυσικού αερίου σχεδιάζει η Τουρκία

 • Ερντογάν: Όχι σε αμνηστία σε κούρδους αντάρτες

 • Ο Αντ.Μπάμιατζης νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

 • Ιταλία: Προηγείται ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι

 • ΙΣΑ: Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ

 • Απορρίπτει η αντιπολίτευση το ειρηνευτικό σχέδιο του Άσαντ

 • Κύπρος: Ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει ενδεχόμενο κουρέματος του δημοσίου χρέους

 • Σε εθνική κινητοποίηση κάλεσε τον λαό ο Άσαντ

 • Απεβίωσε η συγγραφέας και πολιτικός Ρούλα Κακλαμανάκη

 • Την Τρίτη ανοίγουν τα σχολεία

 • Η Ελλάδα αγαπημένος προορισμός των Αυστριακών