Βενιζέλο και Διώτη «δείχνει» ο Γ. Παπακωνσταντίνου

“Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ” φέρεται να είπε σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο. Φέρεται δε, να υποστηρίζει: «Από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε». Σε άλλη συνέντευξη, στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του: “Δεν με  απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ” .


Με φόντο τη διερεύνηση των ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, από τη μία μεριά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη.

 

“Ολα στο φως” δηλώνει, εκφράζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real News. Τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συμφωνούν ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για άλλα πρόσωπα πλην του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου. 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής τόσο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν στοχεύει προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο λαός ζητά Δικαιοσύνη. Και ζητά να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση». Και συμπληρώνει: «όταν ζητάμε διερεύνηση, προσδιορίζουμε τους υπόπτους που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στη Δικαιοσύνη για το πώς χειρίστηκαν μια σειρά από υποθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ύποπτοι a priori είναι και ένοχοι. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας στον ελληνικό νομικό πολιτισμό». 

 

Με τη φράση «οι μάσκες επιτέλους έπεσαν», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει και τον Ευ. Βενιζέλο στην πρότασή του για Προκαταρκτική. 

 

«Δεν θα στηρίξουμε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εάν εξαιρεθεί ο Παπανδρέου» δηλώνει στη Real News  o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Υπογραμμίζει δε, πως «θα πρέπει να μπει τέλος στις μαφίες των συγκαλύψεων».

 

Το ΚΚΕ ζητά τη διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

 

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην υπόθεση θα δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα των υπόπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

– ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

– ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

– νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

– φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

 Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.


Τελευταία νέα

 • Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ

 • Σε μείωση κλινών οδηγούν τα νέα οργανογράμματα νοσοκομείων, υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ

 • Δολοφονία γυναίκας στη Μανωλάδα Ηλείας

 • Στο Βερολίνο αύριο ο πρωθυπουργός

 • Τερματικό σταθμό φυσικού αερίου σχεδιάζει η Τουρκία

 • Ερντογάν: Όχι σε αμνηστία σε κούρδους αντάρτες

 • Ο Αντ.Μπάμιατζης νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

 • Ιταλία: Προηγείται ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι

 • ΙΣΑ: Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ

 • Απορρίπτει η αντιπολίτευση το ειρηνευτικό σχέδιο του Άσαντ

 • Κύπρος: Ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει ενδεχόμενο κουρέματος του δημοσίου χρέους

 • Σε εθνική κινητοποίηση κάλεσε τον λαό ο Άσαντ

 • Απεβίωσε η συγγραφέας και πολιτικός Ρούλα Κακλαμανάκη

 • Την Τρίτη ανοίγουν τα σχολεία

 • Η Ελλάδα αγαπημένος προορισμός των Αυστριακών