Τουλάχιστον 55 νεκροί στο Ιν Αμένας

index option com content view article id 2841 55 catid 9 Itemid 106Είκοσι τρεις όμηροι και 32 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν κατά την τετραήμερη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας που είχαν καταληφθεί την περασμένη Τετάρτη από μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αλγερίας, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο APS, οι ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν 685 Αλγερινούς εργαζόμενους και 107 αλλοδαπούς.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες, εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά αλλά και ξένες στρατιωτικές στολές.

Από τους 32 δράστες που σκοτώθηκαν οι τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δεν διευκρινίστηκαν, όμως το υπουργείο ανέφερε ότι ανάμεσα τους υπήρχαν και ειδικοί στα εκρηκτικά.

Όσον αφορά τους ομήρους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε απόψε ότι πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ενώ από τη Νορβηγία η εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη πέντε εργαζομένων της. "Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε άσχημα νέα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε περιγράφουν απίστευτες, φρικιαστικές εμπειρίες", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ.