Σόιμπλε: Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί

«Όταν έχει κανείς να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει ότι για ένα διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής που θα μπορούσαν να είναι επώδυνες» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διευκρινίζει ότι αυτό το είπε και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Βερολίνο. Προσθέτει δε ότι «τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής, «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως επίσης και για την Γερμανία» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στην γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» και στην γαλλική «Le Monde», με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Ερωτώμενος πάντως αν τον άγγιξε η περιγραφή των κοινωνικών συνεπειών του αυστηρού προγράμματος λιτότητας από τον κ. Τσιπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με σε αυτό που θα πω. Το γεγονός ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους, μου είναι σαφές με τρόπο επώδυνο, ανεξάρτητα ποιος έρχεται να με δει. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα».

Σε ερώτηση, αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ του είπε κάτι τέτοιο, εξηγεί ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις απόψεις του όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και αυτό είναι απολύτως θεμιτό», για να συνεχίσει: «Δεν αναμιγνύομαι στις ελληνικές συζητήσεις της εσωτερικής πολιτικής. Τα μέτρα του προγράμματος λιτότητας έχουν αποφασισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

Στο μέλλον η απόφαση για την Κύπρο

«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά» από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ αποκλείει η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά. Όπως δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, δεν είναι ακόμη καν σαφές «εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη», καθώς, όπως λέει, «κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης». Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι –σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας– είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος», αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος. Επισημαίνει πάντως ότι «είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία», αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει «σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων». Ο κ. Σόιμπλε αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πακέτο λιτότητας με το βλέμμα στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε πρόγραμμα για οικονομική δραστηριότητα ούτε για λιτότητα. «Δεν πηγαίνουμε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ενεργούμε με μέτρο», υπογραμμίζει. Αναφερόμενος ωστόσο στο αίτημα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από την Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος προς την άποψη πολλών Αγγλοσαξόνων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτικής δημιουργίας χρέους. «Αυτό μπορεί να συμβεί κατ’ εξαίρεση σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης, αλλά, όταν πρόκειται για κρίση χρέους, όπου πρέπει κυρίως να ανακτηθεί η αξιοπιστία, αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα αποθάρρυνε από την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πολιτική είναι ισορροπημένη και ότι η Γερμανία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων».

 

 


Τελευταία νέα

 • Κοινές προτάσεις Μέρκελ-Ολάντ για την Ευρωζώνη

 • Μετωπική Δένδια-ΣΥΡΙΖΑ

 • Χωρίς Μετρό και την Τετάρτη

 • Ποινική δίωξη σε στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

 • Yποχώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 8,1% του ΑΕΠ το 2012

 • Συνάντηση Σαμαρά με επιχειρηματίες από ΗΠΑ και Καναδά

 • Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών της Προανακριτικής

 • Αποχαιρετισμός στον Παύλο Μάτεσι

 • ΣΕΠΕ: Μειώσεις αποδοχών σε 178.058 εργαζόμενους το πρώτο οκτάμηνο του 2012

 • Aπεργία διαρκείας στα ναυπηγεία Ελευσίνας

 • Η Ελλάδα Αύριο 22-01-2013

 • Διπλή καραμπόλα με μια νεκρή στην Εγνατία

 • Πάνω από 202 εκατομμύρια οι άνεργοι

 • Το Ισραήλ στις κάλπες

 • Πενήντα χρόνια γαλλογερμανικής συμφιλίωσης

World Markets

Shanghai 2,123.85 +13.47 (0.64%)
Nikkei 225 9,159.39 +164.24 (1.83%)
Hang Seng Index 20,629.78 +582.15 (2.90%)
TSEC 7,738.05 +159.25 (2.10%)
FTSE 100 5,919.54 +99.62 (1.71%)
EURO STOXX 50 2,596.33 +53.11 (2.09%)
CAC 40 3,579.10 +77.01 (2.20%)
S&P TSX 12,360.16 0.00 (0.00%)
S&P/ASX 200 4,390.00 +50.60 (1.17%)
BSE Sensex 18,464.27 +443.11 (2.46%)