Μαίνεται σε τέσσερα μέτωπα η πυρκαγιά στο Ηράκλειο

altΜαίνεται σε τέσσερα μέτωπα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 6 το πρωί σε χορτολιβαδική περιοχή και πάλι στο χωριό Μάραθος του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, έχοντας πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγων των θυελλωδών νότιων ανέμων.


Περισσότερα…


Συγκέντρωση για το σχέδιο «Αθηνά»

koinonia start 48Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν περίπου 600 σπουδαστές Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών, που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά».


Περισσότερα…


Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο Γιώργος Παπαστάμκος

 altO ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση» σε νοσοκομείο του Στρασβούργου, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων.
«Δεν μπορώ ακόμη να σας ανακοινώσω την οριστική διάγνωση, όμως η κατάστασή του είναι σοβαρή» δήλωσε στους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μόλις ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση.
Ο 58χρονος Γιώργος Παπαστάμκος αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ προήδρευε μιας διαδικασίας ψηφοφορίας, γύρω στις 14:35 (τοπική ώρα). 
Είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση των εκατοντάδων τροποποιήσεων που είχαν κατατεθεί για τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωβουλευτές θα συνέχιζαν τη συνεδρίαση με τα άλλα θέματα που ήταν στην ατζέντα της ημέρα. 
Τότε ο προεδρεύων είπε από μικροφώνου ότι «για προσωπικούς λόγους διακόπτει τη συνεδρίαση για τρία λεπτά». Σηκώθηκε, απομακρύνθηκε από το προεδρείο και έπεσε λιπόθυμος.
Τρεις ευρωβουλευτές, γιατροί στο επάγγελμα, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον Γιώργο Παπαστάμκο ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης.


Νεκρός πυροτεχνουργός από έκρηξη στο Διδυμότειχο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου οι δύο πυροτεχνουργοί που τραυματίσθηκαν στις 10.10 το πρωί, από «έκρηξη οπλοβομβίδας», που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο Πεδίο Βολής- Πεδίο Ασκήσεων «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου, στο πλαίσιο «προγραμματισμένων εργασιών καταστροφής πυρομαχικών», όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Από την έκρηξη, τραυματίστηκε θανάσιμα ένας ανθυπολοχαγός (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργός).

Οι τραυματίες είναι ένας ταγματάρχης (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργός) και ένας επιλοχίας εθελοντής μακράς θητείας (Υλικού Πολέμου- Πυροτεχνουργός). Οι στρατιωτικοί ανήκαν στην 389η Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών.

Των ερευνών, για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, από πλευράς στρατιωτικής δικαιοσύνης προΐσταται ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ξάνθης και από πλευράς αρμοδίων στρατιωτικών αρχών, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο οποίος μεταβαίνει στην περιοχή για τον σκοπό αυτόν, μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος.ελαφρύτερα.


H κρίση απειλεί και το προσδόκιμο ζωής

Η οικονομική κρίση είναι πιθανόν να απειλήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία στους προϋπολογισμούς τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

“Ένα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας” εκτιμά ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που αναφέρεται σε 53 χώρες.

 Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως, αν και η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα.

 “Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες”, επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ.

Στην Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη–κατά μέσο όρο 82,2 χρόνια–ενώ το Καζακστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση με 68,7 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη (900 εκατομμύρια κάτοικοι από την δυτική Ευρώπη στην κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανόμενου και του Ισραήλ) βρίσκονται εννιά από τις δέκα χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται να μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής εξηγείται εν μέρει από την ύφεση ορισμένων νοσημάτων, ειδικά καρδιακών, και από την βελτίωση των συνθηκών ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια.

Οι δαπάνες για την υγεία διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη: η Γαλλία και η Ολλανδία δαπανούν το 11,9% του ΑΕΠ για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Στο Τουρκμενιστάν το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,5%.

Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει και ανάλογα το φύλο: στις γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 80 έτη, ενώ στους άντρες 72,5 έτη.

Η ανισότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις διαφορές στον τρόπο ζωής και στις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, και ειδικά στο γεγονός ότι οι άντρες καπνίζουν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει μειωθεί, σε σχέση με την δεκαετία του ’90, και κυμαίνεται από 24% ως 40%, ανάλογα με τη χώρα, όμως η μείωση αυτή έχει συρρικνωθεί από το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης θα ζει παραπάνω από 65 χρόνια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος προειδοποιεί κατά των προκλήσεων που αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει για τα συστήματα υγείας.


Aνατροπές στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

koinonia start 48Ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ φέρνει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις των εισακτέων ανά τμήμα στην κατηγορία του 90%.

Η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, τη στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή, σύμφωνα με Το Έθνος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες υποψήφιοι θα δουν το καλοκαίρι να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής, λόγω της μείωσης των εισακτέων.

Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.ά.

Περισσότερους φοιτητές φαίνεται ότι θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και αρκετά Πολυτεχνικά.

Πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν τμήματα από το 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται θεαματικά.

Αντίθετα, στο 1ο πεδίο, οι θέσεις που προβλέπονται είναι λιγότερες σε σχέση με το 2012.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθούν οι εισακτέοι στα τμήματα ΑΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.


Τελευταία νέα