«Είναι αναγκαίο να ενταχθούν οι οδοντίατροι σε όλα τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττει η κρίση και να υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής και παράτασης καταβολής των πάσης φύσεως οφειλών τους» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως οι οδοντίατροι είναι από τα επαγγέλματα που πλήττονται καίρια από την πανδημία, λόγω και του αυξημένου κινδύνου έκθεσης στον ιό και μετάδοσής του.

Να γίνουν άμεσες κι εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στην οικονομία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και να δούμε λουκέτα στις επιχειρήσεις» είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «ριζοσπαστικά μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Τριμελή Επιτροπή ελέγχου και λογοδοσίας αξιοποίησης χρηματικών δωρεών για τον κορωνοϊό συστήνει το υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής θα είναι ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήριος Ρίζος και μέλη της ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Κίττας κι ο καθηγητής Management & Human Resources του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς. Ο υπουργός Β. Κικίλιας ευχαριστεί όλους τους δωρητές.

Πάνω από 6.000 νέα κρούσματα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Γερμανία, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 85.778. Οι νεκροί, παράλληλα, αυξήθηκαν σε 1.158 από 1.017 την Παρασκευή.

Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε και η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών του κορωνοϊού. Πρόκειται για ΠΝΠ, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Μαρτίου και η οποία αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του προσεχούς διαστήματος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΑΣ, το τελευταίο 24ωρο βεβαιώθηκαν 1.773 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. Από την έναρξη του μέτρου – 23 Μαρτίου του 2020 – έχουν βεβαιωθεί συνολικά 19.131 παραβάσεις σ’ όλη την επικράτεια, ενώ έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ύψους 150 ευρώ.

Παράλληλα, όσον αφορά την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων, τα οποία τέθηκαν σε υποχρεωτικό «λουκέτο», βεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο συνολικά πέντε παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Από την έναρξη του μέτρου δε, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 347 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 342 άτομα.

Πληροφορίες ότι το καθεστώς των έκτακτων μέτρων στην Ισπανία θα παραταθεί έως τις 26 Απριλίου.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο ειδικός Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από σήμερα, Σάββατο, η νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306», στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού. Πρόκειται για τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν για  συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

Πρώτος νεκρός στο Κουβέιτ. Σε 479 τα συνολικά κρούσματα.

Ακόμη 64 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 1.651. Πάνω από 16.600 κρούσματα.

Σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σ’ όλο τον κόσμο, με τον αριθμό των θυμάτων να υπερβαίνει τα 58.000. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Reuters, o Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 58.631 ανθρώπων, ενώ έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη.

Νέα σημαντική αύξηση εμφάνισε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ιράν, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από τον Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν ακόμη 158 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 3.452. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έφθασαν τα 55.743, εκ των οποίων τα 4.103 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νέα αύξηση εμφάνισε ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σημειώθηκαν πάνω από 800 θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 11.744.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 7.000 και διαμορφώθηκε σε 124.736. Η ιβηρική χώρα παραμένει στη δεύτερη θέση ως προς τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σ’ όλο τον κόσμο – πίσω μόνο από την Ιταλία.

106 νέα κρούσματα και 10 επιπλέον θάνατοι στην Ινδονησία. Συνολικά 2.092 κρούσματα και 191 νεκροί

Πρώτος νεκρός και στη Γεωργία. Συνολικά 157 τα κρούσματα.

Σειρά τηλεδιασκέψεων θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 12.00 το μεσημέρι θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου. Στο επίκεντρο θα τεθούν εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού και την προστασία των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, στις 1.00 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού. 

Η Μαλαισία κατέγραψε 150 νέα κρούσματα και ακόμη τέσσερις θανάτους. Σε πάνω από 3.480 νοσούντες και 57 νεκροί ο συνολικός απολογισμός.  

Πάνω από 4.700 κρούσματα και 43 νεκροί στη Ρωσία.

Τηλεδιάσκεψη με με τους συντονιστές της εθελοντικής ομάδας «Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies» είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συντονιστές της ομάδας, Σίμος Κόκκινος και Κωστής Κουτρέτσος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το πώς η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης μπορεί να συμβάλλει στην  παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, όπως για παράδειγμα μάσκες.

Παράλληλα, ανέδειξαν την παραγωγική δυνατότητα της ομάδας αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες της τεχνολογίας. Αναφέρθηκαν δε,  στην καλή συνεργασία που διατηρούν με το υπουργείο Υγείας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τούς συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Διαβεβαίωσε τέλος, ότι θα συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητάς τους.

Τη στήριξη των εξαγώγιμων γεωργο-διατροφικών προϊόντων, εν μέσω του κορωνοϊού, ζητάει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Αγρο-διατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Βρετανία δεν πρόκειται να χαλαρώσει το μέτρο της καθολικής καραντίνας πριν το τέλος Μαΐου, όπως εκτίμησε ο γνωστός επιδημιολόγος, Νιλ Φέργκιουσον.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος για «όσους είναι πραγματικά αδύναμοι» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορωνοϊού. «Η ΔΕΗ και όλες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει εκπτωτικά πακέτα και μέτρα για συναλλαγές εξ αποστάσεως» επεσήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Διαβεβαίωσε δε, ότι έχει δοθεί εντολή στις εταιρείες ηλεκτρισμού να μην «κόψουν» το ρεύμα σε «όσους είναι πραγματικά αδύναμοι». Την ίδια ώρα, όσον αφορά την εξέλιξη του Covid-19 στην Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να «ακούν» τους ειδικούς, ενώ επικαλέστηκε το φιλότιμο των Ελλήνων για την τήρηση των μέτρων.

 

Στα κρούσματα κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Με βάση τους μέχρι στιγμής ελέγχους, έχουν διαγνωσθεί θετικά συνολικά 23 άτομα – όλα επαφές της νεαρής γυναίκας, η οποία βρέθηκε θετική στη νόσο, λίγο αφότου γέννησε στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

«Στην δομή της Ριτσώνας έχουν γίνει τα τεστ που πρέπει, έχουν απομονωθεί όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και γίνεται ότι λένε οι ειδικοί για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας» επεσήμανε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1». Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρούσμα κορωνοϊού στα νησιά σε ό,τι αφορά τις δομές φιλοξενίας».

Συνολικά οκτώ νεκροί και 76 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στις Φιλιππίνες

Για την κρισιμότητα του Απριλίου, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε τo ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων εντός του Μαΐου.

«Η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα με τέλος Απριλίου. Ο επόμενος μήνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για την Ελλάδα και το σύστημα υγείας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ». Εκτίμησε δε, ότι «τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου – αν δεν τα τινάξουμε όλα τώρα στον αέρα – θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ελάφρυνση των μέτρων». 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «αν βγάλουμε τον μήνα, θα είναι τα πράγματα πολύ πιο εύκολα ακόμη κι αν έρθει δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο, καθώς πολίτες θα έχουν αντισώματα». 

Συνολικά 437 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσαν στη Μόσχα οι ρωσικές αρχές.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε τη σημασία του Απριλίου στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για τον «πιο κρίσιμο μήνα».

«Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Μένουμε Σπίτι. Όσο παραμένουμε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» συμπλήρωσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Και κατέληξε: «Αυτό που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στις δύσκολες εποχές στεκόμαστε ενωμένοι, με αίσθημα ευθύνης και στο ύψος των περιστάσεων».

Ο υπουργος Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο OPEN, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της ειδικής αποζημίωσης, η οποία μέχρι στιγμής αφορά  το διάστημα έως τις 30 Απριλίου. «Εάν και εφόσον σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος παράτασης του καθεστώτος προστασίας, το οποίο θα υποβληθεί στους θεσμούς την προσεχή Τετάρτη.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μέσω κρίσης. Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυ προστασίας της α’ κατοικίας εξέπνευσε την 1η Απριλίου του 2020. 

Όσον αφορά το ζήτημα των επιταγών και την απόφαση μετάθεσης της πληρωμής κατά 75 ημέρες μετά τη λήξη τους, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους δικαιούχους να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να τύχουν της παραπάνω προστασίας.

«Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες» εξήγησε, ενώ επεσήμανε ότι «από την Τετάρτη, όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες, θα πληρωθούν». Κάλεσε δε, «όσους μπορούν να πληρώσουν, να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν».

Κάνοντας ειδική μνεία στους παραλήπτες των επιταγών αυτών, οι οποίοι εμφανίζουν «τρύπα» στην ταμειακή τους ροή, επεσήμανε ότι μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα και να ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία την έγκριση κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα χορηγηθούν στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη μόχλευση συνολικά 7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

«Με την έγκριση των 2 δισ. ευρώ μάς επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Και πρόσθεσε: «Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, όρισε την Κυριακή ως ημέρα νηστείας και προσευχής για να απαλλαγεί η χώρα από τον κορωνοϊό.

Σε συνολικά 4,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων, στο πλαίσιο των έκτακτων δράσεων για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου  για τις άσκοπες μετακινήσεις, έχουν βεβαιωθεί σ’ όλη τη χώρα συνολικά 17.358 παραβάσεις, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Ελλάδα. Όσον αφορά το υποχρεωτικό «κλείσιμο» των καταστημάτων, έχουν καταγραφεί συνολικά 330 παραβάσεις, με το ύψος των προστίμων να φθάνει το 1,65 εκατ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε το σενάριο της παράτασης της προστασίας της α’ κατοικίας για ακόμη οκτώ μήνες, κατόπιν συνεννόησης των πιστωτών. Κάνοντας μάλιστα, ειδική μνεία στο σχέδιο φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι η στρατηγική αυτή θα συνεχιστεί, αφότου ξεπεραστεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την υγειονομική κρίση να στηρίξουμε την οικονομία όσο διαρκεί η κρίση για να ξεφύγουμε μετά γρήγορα από αυτή την κατάσταση» κατέληξε.

Μια πρώτη γεύση των νέων μέτρων που θα αφορούν το καθεστώς της απαγόρευσης κυκλοφορίας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», προανήγγειλε τον περιορισμό του αριθμού και του χρόνου των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων των πολιτών.

Σημείωσε δε, ότι η αυστηροποίηση των μέτρων, η οποία θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έρχεται γα τους «ασυνεπείς» πολίτες. Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο κλεισίματος των διοδίων, εν όψει του Πάσχα και προς αποτροπή μιας μαζικής εξόδου των εκδρομέων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως σήμερα, έχουν διενεργηθεί πάνω από 22.400 έλεγχοι δειγμάτων, εκ των οποίων θετικό στον κορωνοϊό ήταν το 6,8%.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα παρατηρούνται στους νομούς Καστοριάς, Αττικής, Ηλείας, Ζακύνθου, Ξάνθης, Έβρου και Κοζάνης. Αντίθετα, από μηδέν έως τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.

Όσον αφορά τους νεκρούς, η πλειοψηφία (69,5%) είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ κάτω των 39 ετών ήταν μόλις ένας θάνατος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 49 έτη, με το 45,4% να είναι ηλικίας από 40 έως 64 ετών και το 30,6% ηλικίας από 18 έως 39 ετών. Κάτω των 17 ετών είναι μόλις το 2,8% των κρουσμάτων (σ.σ. 43 άτομα), ενώ άνω των 65 ετών είναι το 21,2% (σ.σ. 320 άτομα).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 54,4% είναι άνδρες, ενώ το 34,9% σχετίζεται με κάποιο ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παράλληλα, το 20,8% θεωρείται σχετιζόμενο με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Το ενδεχόμενο περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων των νησιών εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης. Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», το κυβερνητικό στέλεχος γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης από το ένα νησί στο άλλο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού στη νησιωτική Ελλάδα. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους κατοίκους κυρίως των μικρών νησιών, η ανησυχία των οποίων είναι απολύτως κατανοητή, δεδομένου ότι και οι (σ.σ. μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές είναι σχεδόν μηδενικές»

Όσον αφορά τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ευχαρίστησή του. «Νομίζω τα έχουμε πάει καλά. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει τηρήσει τα μέτρα και δεν πρέπει αυτό να το χαλάσουμε. Η εικόνα στην γειτονιά μας δεν είναι καθόλου καλή». «Παίρνουμε περιοριστικά μέτρα για να μείνουμε κοντά στους αγαπημένους μας κα τις οικογένειες μας. Τα περιοριστικά μέτρα είναι για συγκεκριμένο χρόνο» έσπευσε να συμπληρώσει. Και κατέληξε: «Πολλοί κάνουν παράπονα επειδή δεν μπορούν να ψαρέψουν ή να κολυμπήσουν. Τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά μπάνια μπορούμ

«Είτε η ηγεσία της Γερμανίας δεν αντιλαμβάνεται αυτό που απορρίπτει τόσο επιπόλαια είτε επιλέγει να μην το αντιληφθεί από φόβο ότι η λαϊκιστική δεξιά “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για τη δική της προπαγάνδα τη βοήθεια προς τους Eυρωπαίους γείτονες. Ήταν άλλωστε η αντιπαράθεση για την βοήθεια προς την Ελλάδα που οδήγησε στην ίδρυση της ΑfD το 2013» αναφέρει μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό.

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έχει επιφέρει σωρεία ανησυχιών σ’ όλο τον πλανήτη, καθώς πέραν των χιλιάδων νεκρών η προσοχή στρέφεται και στην επόμενη ημέρα, η οποία προβλέπεται δυσοίωνη σε επίπεδο οικονομίας. Ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί «ψελλίζουν» τη λέξη ύφεση και προσπαθούν να παροτρύνουν τους ηγέτες των κρατών να λάβουν άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος προειδοποίησε για μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση», η οποία θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες. «Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες» έσπευσε να προσθέσει.

Πάνω από 10.000 κρούσματα στη Νότια Κορέα. Επιβεβαιώθηκαν ακόμη 94.

Για ακόμη 15 ημέρες παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στη Νότια Κορέα.

Στους 60 αυξήθηκαν οι νεκροί στο Μεξικό.

Ημέρα πένθους για τους πάνω από 3.300 νεκρούς στην Κίνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613, ενώ οι νεκροί σε 59.

Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων εμφάνισαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, περίπου 1.500 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 7.406. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε 277.467, καθώς την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν χιλιάδες ακόμη νοσούντες.

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εξαγωγές μασκών σ’ όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 277.000 νοσούντες. Την ίδια ώρα οι νεκροί υπερβαίνουν τους 7.400, εκ των οποίων οι περίπου 3.000 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Νέα Υόρκη μετρά περισσότερα θύματα από τον Covid-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την «εθελοντική» χρήση μάσκας σ’ όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν στους αμερικανικούς δρόμους ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στη σύσταση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης, μην κάνοντας χρήση της μάσκας.

«Θα είναι σε εθελοντική βάση. Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο, φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα».

Από την πλευρά του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ επιμένει στην ανάγκη «κάλυψης» του προσώπου κατά τη διάρκεια των αγορών, καθώς οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση θεωρούνται πιο δύσκολο να τηρηθούν.

Πάνω από 59.000 είναι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό σ’ όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 40.000 στις χώρες της Ευρώπης.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.