ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία χαρακτηρίζει ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάινεν, πρέσβης Νίκολας Μπερνς, το γεγονός ότι στο χθεσινό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αναφέρθηκε δημοσίως στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Σε δήλωσή του στην «Κ», τονίζει ότι «είναι πολύ απογοητευτικό που ο πρόεδρος Τραμπ προφανώς δεν έθεσε καν το ζήτημα στον πρόεδρο Ερντογάν κατά το πρόσφατο τηλεφώνημά τους. Αυτή είναι μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το τηλεφώνημα ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν θετικά ζητήματα εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και υπογράμμισαν την πίστη στην ανάγκη μία λύσης κατόπιν διαπραγμάτευσης στα περιφερειακά ζητήματα». Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε λέξη για την Αγία Σοφία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων.

Όπως τόνισε στην «Κ» ο πρέσβης Μπερνς, «νομίζω ότι το μήνυμα του  αντιπροέδρου Μπάιντεν ήταν σωστό και ισχυρό. Επέκρινε την Τουρκική απόφαση και ζήτησε από τον πρόεδρο Ερντογάν να την αντιστρέψει ώστε να διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Ελπίζω ότι οι Ελληνες και οι ελληνικές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η δήλωση». Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε δηλώσει στις 10 Ιουλίου ότι «λυπάται βαθειά» για την απόφαση της Τουρκίας και προέτρεψε τον πρόεδρο Ερντογάν «να την αντιστρέψει και να διατηρήσει αυτό το πολύτιμο μέρος ως μουσείο, διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.