Ανησυχεί η Eurostat για την EΛΣΤΑΤ

 oikonomia start 192Με βαθιά ανησυχία παρακολουθεί η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, τις εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με την υπόθεση δίωξης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το έλλειμμα του 2009.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Eurostat  αναφέρει ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον κ. Γεωργίου «έχουν επανειλημμένως περάσει από τον αυστηρό ποιοτικό έλεγχο της υπηρεσίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των επίσημων στοιχείων» ανέφερε η Eurostat.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι αν και σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, είναι ανήσυχη για την πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα σχετικά με τις εξελίξεις οι οποίες «επηρεάζουν όχι μόνο την ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών στη χώρα, αλλά και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος στο σύνολό του».


Mετατίθενται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων

Mετατίθενται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο φόρος για τα ακίνητα συζητήθηκε σε γενικές γραμμές και υποστήριξε ότι «δεν είναι κάτι που βιάζει». Απέρριψε δε τα «σενάρια», λέγοντας «Δεν ισχύουν τα σενάρια τα οποία συζητώνται. Ισχύει πως ό,τι παίρναμε θα πάρουμε»

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Συζητήσαμε αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα και ρυθμίσεις που θα πρέπει να υπάρξουν με τιους αγρότες. Υπήρξε επίσης συγκεκριμένη διεκδίκηση από την μεριά μου να Να προωθηθούν άμεσα μέτρα για τους ανέργους. Οσον αφορά τον φόρο ακινήτων ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η τελική ρύθμιση θα εμπεριέχει ελαφρύνσεις».


«’Οχι» Ράιχενμπαχ σε νέα συζήτηση για το πρόγραμμα διάσωσης

oikonomia start 192Αρνητικός στο να ανοίξει η συζήτηση για τροποποίηση του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μετά την παραδοχή από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε σε λάθος υπολογισμούς, είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης  (Task Force) της Κομισιόν στην Αθήνα Χορστ Ράϊχενμπαχ.

“Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τη δυσκολότερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή, ειδικά από πλευράς  Task Force, πώς θα μπορούσε θα ξανανοίξει αυτή η συζήτηση”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Ράϊχενμπαχ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Πρόσθεσε ότι o ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να σχολιάσει το θέμα και σημείωσε ότι η Task Force “είναι εδώ για να στηρίξει την Ελλάδα για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θέλει να κάνει”.

Ο κ. Ράϊχενμπαχ μίλησε θετικά για την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι “κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες  για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εφαρμόζει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα οδηγήσει πραγματικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα”.

Ο κ. Καράογλου ενημέρωσε τον κ. Ράϊχενμπαχ για ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και του παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κ. Ράϊχενμπαχ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συζήτησαν για το λιμάνι, το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, την ΕΥΑΘ και τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα.


Αναβλήθηκε η σύσκεψη για το φορολογικό

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης σύσκεψη της επιτροπής των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το φορολογικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα είναι παρών το απόγευμα στη συνάντηση των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και οι τελικές αποφάσεις για τα «αγκάθια» των νέων ρυθμίσεων, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η φορολόγηση ων αγροτεμαχίων, θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.


Δημοπρασία έντοκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ

 Στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων προχωρεί σήμερα Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα διενεργήσει δημοπρασία έντοκων γραμμάτιων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων άϋλης μορφής, ποσού 625 εκατ. ευρώ και λήξης 9 Αυγούστου 2013.


Aγωγή των ΗΠΑ κατά του S&P

Το νομικό συμβούλιο του κράτους των ΗΠΑ αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, τον οποίο κατηγορεί για εσφαλμένες εκτιμήσεις αναφορικά με την αξιολόγηση των ενυπόθηκων δανείων του 2007 που οδήγησαν σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Η αγωγή που προτίθεται να υποβάλει το αμερικανικό Δημόσιο σε βάρος της Standard & Poor’s απειλεί να φέρει τον οίκο ενώπιον υψηλών προστίμων ή και αυστηρών περιορισμών για το πώς προχωρεί στο εξής σε αξιολoγήσεις πιστωτικών προϊόντων.
 Η ίδια η Standard & Poor’s αρνείται πως έχει διαπράξει παρανομία και απορρίπτει την αγωγή.  Η αγωγή θα στρέφεται εναντίον του οίκου μόνο για αστικά, και όχι ποινικά, αδικήματα. Η S&P όπως επίσης και άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, η Moody’s και η Fitch, έχουν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στην οικονομική κρίση δίνοντας κορυφαίες αξιολογήσεις (ΑΑΑ) σε προβληματικά δάνεια. Το σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων παρέσυρε στη συνέχεια, το 2008, και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Τελευταία νέα