Δύο διευκολύνσεις για τον αγροτικό τομέα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Η πρώτη προβλέπει την παράταση για έξι μήνες, από την ημερομηνία λήξης της, της ισχύος των αδειών εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών που μπορούν να απασχοληθούν αποκλειστικά ως εργάτες γης. Κάτι, που σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επετεύχθη σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την κάλυψη των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Επίσης, θεσπίζεται απολύτως έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια, αλλά για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Παράλληλα, μέσω άλλης διάταξης της ΠΝΠ, παρέχεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους πρόσβαση σε ρευστότητα, προκειμένου να καλύψουν τις καλλιεργητικές και κτηνοτροφικές ανάγκες τους, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα της χώρας, χωρίς να εξαρτάται η παροχή αυτή από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.

Έτσι έως τις 30 Ιουνίου 2020 οι αγρότες δε θα χρειάζεται να προσκομίζουν ασφαλιστική ενημερότητα για σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων, χρηματοδοτήσεων και εκταμιεύσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 25.000 έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *