Η Τουρκία κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις και αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των διακινητών έγινε η ίδια διακινητής επισήμανε την Τετάρτη ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων απαντώντας στις αναφορές Τούρκων αξιωματούχων ότι οι ελληνικές δυνάμεις σκότωσαν έναν μετανάστη και τραυμάτισαν άλλους πέντε την Τετάρτη. 

«Η Τουρκία κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις  σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα  μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασε σήμερα με δήθεν τραυματισμούς από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλάνε για νεκρό, τα fake news δεν έχουν τελειωμό, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές» πρόσθεσε.  

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει η ίδια διακινητής σε συντονισμένη επιχείρηση, παραθέτοντας τόσο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και αξιωματούχων αλλά και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών στα ΜΜΕ από τον Έβρο. 

«Όλοι μπορούν να αντιληφθούν πόσα άλλα ψέματα έχουν ειπωθεί αυτές τις μέρες, ακούγαμε για μετακινήσεις 100.000 ανθρώπων που περάσανε τα σύνορα όλοι νομίζω έχουν καταλάβει ότι τέτοια πράγματα δεν ισχύουν» απάντησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «βυθίζονται σκάφη».

Οι τουρκικές ενέργειες, σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, γίνονται κατά παράβαση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Επανέλαβε ότι αναβάλλεται για ένα μήνα η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα κλειστά κέντρα και τις απελάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα είναι να μπει φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας». Επίσης ότι, «σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται κλειστές δομές σε ξερονήσια, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «κατά τη συνάντηση που είχαμε με τις τοπικές Αρχές τούς ζητήσαμε να υποδείξουν χώρους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κλειστές δομές. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε, πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Μόρια, το ΒΙΑΛ και το Βαθύ».

Σε όλους τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη διάψευσης της διασποράς fake news, ακόμα και μέσω δηλώσεων που γίνονται σε ανώτερο επίπεδο και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου. Επεσήμανε πως «οι Ευρωπαίοι νομίζω πως έχουν καταλάβει» και ότι «καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτή την προπαγάνδα».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα επισήμανε πως «σκοπίμως το προηγούμενο διάστημα δεν θέλαμε να δίνουμε στοιχεία για την αποσυμφόρηση. Τώρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορούμε να μεταφέρουμε σιγά- σιγά κόσμο στην ενδοχώρα χωρίς να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο στα νησιά». Προσέθεσε ότι οι 6.000 που μεταφέρθηκαν ήδη συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση καθώς και ότι «θα συνεχίσει η ανακούφιση των νησιών αφού θα εξασφαλίσουμε ότι θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για την προοπτική σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είπε ότι «διατηρούμε την πρωτοβουλία όποτε κριθεί σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν κρίνεται σκόπιμη η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών». Είπε επίσης ότι «επιβεβαιώνεται η ομοθυμία των Ελλήνων απέναντι σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το κλείσιμο των συνόρων. Περιμένουμε να δούμε και με πράξεις στήριξη από όσους στα λόγια λένε ότι συμφωνούν».

Επισήμανε ακόμη ότι «έχει καταγραφεί ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που δεν υπάρχει λόγος να διαρραγεί» καθώς και ότι ο «μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά».

Αναφορικά με το τι μπορεί να αλλάξει στον σχεδιασμό στο βαθμό που δεν θα ισχύει η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία τόνισε: «Οι επιστροφές είναι ένα τμήμα αυτής της Κοινής Δήλωσης. Θα το δούμε και θα πράξουμε αναλόγως. Αυτό που προέχει είναι να εμποδίσουμε τις ροές, να επαναπροωθήσουμε όσους μπαίνουν παράνομα και να δημιουργήσουμε τις δομές σε εφαρμογή του σχεδιασμού μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *