Ολοκληρώθηκε η ευρεία επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, στις 17:49 απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma για συνδρομή σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα 50 ναυτικά μίλια νοτίως της Κάσου και εντός του FIR Αθηνών κι οριοθετημένης ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, κατόπιν εκπομπής σήματος κινδύνου για ιστιοφόρο σκάφος αγνώστων στοιχείων, στο οποίο επέβαιναν 45 άτομα, κατά δήλωση των επιβαινόντων.

Από το εμπορικό πλοίο «Aral», σημαίας Μάλτας, περισυνελέγησαν 32 άτομα, ενώ προσέγγισαν και άλλα εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με οδηγίες που παρείχε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ..

Το ελικόπτερο περισυνέλεξε πέντε άτομα, τα οποία μετέφερε στην Κάρπαθο. Οι διασωθέντες δήλωσαν διάφορες εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Στην περιοχή προσπάθησε να μεταβεί επίσης από τη Σούδα και το Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. 080, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να πλεύσει ανατολικότερα της Ιεράπετρας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, περί τις 23:00 χθες, προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu» κι ακολούθως η φρεγάτα «Gokova», που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ, το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (On Scene Commander) αρχικά το εμπορικό πλοίο «Hansa Limburg» σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και από πρωί της σήμερον το «Ishizucki Star», σημαίας νησιών Μάρσαλ.

Διασώθηκαν συνολικά  37 άτομα από τους 45 επιβαίνοντες, κατά δήλωση των διασωθέντων, εκ των οποίων 32 αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το εμπορικό πλοίο «Aral», σημαίας Μάλτας, και πέντε στην Κάρπαθο από ελικόπτερο Super Puma.

Οι έρευνες συνεχίζονται από παραπλέοντα εμπορικά πλοία. 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.