Τι ενώνει και τι χωρίζει τις θρησκείες και τις κοινωνίες και ποιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις

Με το παρόν άρθρο-έρευνα παρεμβαίνουμε στη μεγάλη και διαρκή συζήτηση που γίνεται για τις σχέσεις της Ελλάδας με τον ισλαμικό κόσμο και με το Ισραήλ, αναδεικνύοντας πτυχές που είναι άγνωστες σε πολύ μεγάλο μέρος τής ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Το παρόν κείμενο βασίζεται σε ειδική έρευνα που διεξήγαγα ως διδάκτωρ της χριστιανικής φιλοσοφίας στη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Ανδρέα τού Μεξικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και σε συνεργασία με τον παγκοσμίου κύρους μουσουλμάνο διδάσκαλο σεΐχη Ιμράν Χοσεΐν (SheikhImranHosein).


Περισσότερα…


Συνέντευξη του Τζέφρι Στάινμπεργκ, Αμερικανού ειδικού στην αντικατασκοπεία

Μια συνέντευξη-ειδική έρευνα για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο

O Τζέφρι Στάινμπεργκ (Jeffrey Steinberg) είναι ένας βετεράνος αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, κυρίως της Defense Intelligence Agency (μυστική υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων), ειδικευμένος στην αντικατασκοπεία. Σήμερα διευθύνει ένα ιδιωτικό δίκτυο πληροφοριών με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και το εξειδικευμένο ενημερωτικό δελτίο «Executive Intelligence Review» έχει σημαντικές διασυνδέσεις με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και δρα ως λομπίστας στο Κογκρέσο και στη Γερουσία. Στην παρούσα συνέντευξη αναλύει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα στο πολύπλοκο σύστημα εξουσίας και δύναμης της Ουάσινγκτον ο Τζέφρι Στάινμπεργκ εκφράζει με συνέπεια και ακρίβεια τη σημερινή ηγεσία τού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έναντι άλλων ομάδων πίεσης, όπως η τραπεζοκρατορία, οι νεοσυντηρητικοί και οι εκπρόσωποι του φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού που βρίσκονται στο επιτελείο τού προέδρου Ομπάμα. 

Διαβάστε την έρευνα του Νίκου Λάου στην έντυπη έκδοσή μας


Μέρος δεύτερο: Φάκελος, δημόσια αγαθά και ιδιωτικοποιήσεις

 

Ο γόρδιος δεσμός της κοινωνικής πολιτικής

 

    Με το σημερινό άρθρο μας σε αυτήν τη στήλη της εφημερίδας μας συνεχίζουμε την έρευνα που αρχίσαμε χθες σχετικά με τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της οικονομίας. Σήμερα θα μας απασχολήσει ένα ζήτημα το οποίο στην Ελλάδα δεν συζητείται σχεδόν ποτέ: η ιδιωτικοποίηση του ίδιου του κράτους πρόνοιας. Έτσι θα δείξουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και η οικονομική απελεύθερωση δεν είναι υποχρεωτικά ούτε αναγκαία κακά ούτε ποινές που επιβάλλονται στις κοινωνίες σε περιόδους εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής σταθεροποίησης, αλλά είναι -μπορούν να είναι- τρόποι εξυπηρέτησης του κοινωνικού συμφέροντος και εκδηλώσεις οικονομικού ανθρωπισμού.


Περισσότερα…


Οι πιέσεις των λόμπι, ο κρατισμός και η πολιτική προπαγάνδα

 Του ΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Μέρος Πρώτο: Φάκελος δημόσια αγαθά και ιδιωτικοποιήσεις 

    Σε αυτήν τη στήλη της εφημερίδας μας έχουμε πολλές φορές επισημάνει, αφενός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο κρατισμός (υπό τη μορφή του αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα, της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής κράτους – επιχειρηματιών, της υψηλής φορολογίας, κ.ο.κ.), αφετέρου ότι αυτός έχει βαθιά ριζώματα στις κυρίαρχες νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας και στα κυρίαρχα ελληνικά πολιτικά κόμματα.


Περισσότερα…


Η αυτοκρατορική πολιτική των ισχυρών ηγετών στον 21ο αιώνα και πώς αυτή εκφράζεται

Ο μοντέρνος Μεσαίωνας των σύγχρονων φεουδαρχών

Σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου μας για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στις συνέπειες της παλινόρθωσης της αυτοκρατορικής πολιτικής, σήμερα αναλύουμε σε τι συνίσταται και πώς εκδηλώνεται το σύγχρονο αυτοκρατορικό φαινόμενο.

    Στο περιοδικό «The National Interest», στις 18 Ιουνίου 2012, ο Ντοβ Ζακέιμ (Dov S. Zakheim), πρώην υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα άρθρο του υπό τον τίτλο «Οι παλαιές αυτοκρατορίες εγείρονται πάλι» («Old Empires Rise Again»). Σε εκείνο το άρθρο του ο Ζακέιμ επισήμαινε τα εξής: Στην Ανατολική Ασία η Κίνα επιδεικνύει όλο και περισσότερο την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ της, διεκδικώντας τον ρόλο του ηγέτη ολόκληρης αυτής της περιοχής. Στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία η Τουρκία αξιοποιεί τη νεοαποκτηθείσα πολιτική και οικονομική ισχύ της για να επεκτείνει την επιρροή της στις διάφορες χώρες που κάποτε συνέθεταν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ρωσία αξιοποιεί την ισχύ και την επιρροή που αντλεί από τα ενεργειακά αποθέματά της για να επιδιώξει μια νεο-τσαρική πολιτική στην Ευρώπη και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Επίσης -συνεχίζει στην ίδια ανάλυσή του ο Ζακέιμ- δεν πρέπει να αγνοήσουμε την αυτοκρατορική πολιτική την οποία αναπτύσσουν η Ινδία στη Νότια Ασία (καθώς μάλιστα η ινδική οικονομία είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από τις οικονομίες των άλλων χωρών της Νότιας Ασίας) και η Βραζιλία ως κληρονόμος της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας (ακόμη και στην Αφρική)


Περισσότερα…


Στο Κόσοβο επωάζεται η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας

 

Ποια συμφέροντα προσπαθούν πίσω από την πλάτη της Ε.Ε. καταστήσουν τα Βαλκάνια μέρος ενός ισλαμικού χαλιφάτου


Περισσότερα…


Οι Βούλγαροι ακριβοπληρώνουν τον αμερικάνικο ηλεκτρισμό

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ έκοψε το φθηνό ρεύμα της Ρωσίας και σύνδεσε τα ρολόγια με τις… ΗΠΑ

Έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ η βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο για φθηνή ενέργεια από το εργοστάσιο Belene


Περισσότερα…